Menu Zavřít

Heger je ochoten dál jednat

7. 2. 2011
Autor: profit

Ministr zdravotnictví Leoš Heger je ochotný se vrátit k jednacímu stolu s lékařskými odbory, za podmínky, že vyzvou své členy, aby výpovědi stáhli.

Koláž: Miloslav Hamřík

Zároveň by odboráři měli podle něj potvrdit, že nabídnuté zvýšení platů je dostatečné. Heger to řekl včera v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT. Člen předsednictva Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Miloš Voleman Českému rozhlasu-Radiožurnálu řekl, že ministr si dává ultimáta a odboráři nemají mandát k dalšímu ustupování. O jeho změnu by museli požádal členskou základnu.

Pokud přijde nabídka, abychom se znova sešli, tak my se samozřejmě sejdeme. Ale dá se říct, že budeme muset znovu asi požádat členskou základnu o to, aby nám dala jakoby, dá se říct, mandát k dalšímu vyjednávání. Nebo respektive aby nám nastavila znova mantinely, ve kterých se bude vyjednávat,“ řekl Radiožurnálu Voleman.

Ministr dá ještě letos do platů navíc dvě miliardy, z toho 1,5 miliardy lékařům, zbytek sestrám a dalším zdravotníkům. Na sporu o výši částky a také záruky, že peníze lékaři skutečně dostanou, vyjednávání ve čtvrtek zkrachovala. Ministrovy návrhy nepovažují lékařští odboráři za dostatečné.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek řekl, že platové nabídky ministra jsou pro lékaře nepřijatelné. Komora je odmítla a vyzvala všechny lékaře, aby aktivně podpořili odborovou akci Děkujeme, odcházíme, v níž dalo výpověď přes 3800 lékařů, zhruba každý pátý. Odbory požadují pro lékaře celé dvě miliardy a také záruky, že peníze dostanou všichni lékaři. Zárukou je pro ně navýšení tarifů, ministr ale chce dát lékařům peníze formou osobního hodnocení. Podle Kubka lékaři nevěří ředitelům nemocnic, že peníze do platů lékařů skutečně dají.

Heger zopakoval, že finanční nabídky už zvyšovat nemůže. Po krachu jednání slíbil všem lékařům v otevřeném dopise, že od března dostanou v osobním hodnocení navíc 5000 až 8000 korun, podle kvalifikace a délky praxe. Průměrná mzda 48.000 korun, které nyní dosahují díky velkému množství služeb a přesčasů, jim příští rok stoupne na 60.000 korun, přitom jim klesnou neúměrné přesčasy na běžnou normu. Ze zákona je to 150 hodin, nyní mají lékaři i 800 hodin přesčasů.

BRAND24

My bychom byli velmi rádi, kdyby přišly signály, že lékařské odbory mají ještě něco, co by mohly udělat, aby se situace zmírnila. Bude-li nabídka, v čem ustoupí, rádi se k jednání vrátíme,“ řekl Heger a zdůraznil, že je pro něj nepřípustné, aby dvě miliardy rozdělil jen lékařům. Lékaři přitom tvoří pouze čtvrtinu pracovníků zdravotnictví, ostatního personálu je čtyřikrát víc a částka půl miliardy pro ně je tedy „naprosto mizivá“. Ministr nemůže slíbit, že lékařům dá celé dvě miliardy a další půlmiliardu dá z rezerv pojišťoven, už dvě miliardy budou pro ně velkou zátěží. Možná se podaří změnou přerozdělení získat půl miliardy, ale to je ve hvězdách.

Ministr připomněl, že od počátku mluvil o tom, že peníze půjdou všem zdravotníkům. Tvrzení odborářů, že částku sliboval jen lékařům, nejsou prý pravdivá. Heger je ochoten uvažovat o změně tarifů, k 1. březnu se to podle něj ale určitě nestihne. Bude o tarifech mluvit s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Heger věří tomu, že lékaři ocení jeho vstřícné kroky. Z 36.000 lékařů jsou podle něj tak neústupná jen dvě, tři procenta. Neznamená to podle něj, ale že toto „tvrdé jádro“ zničí celé zdravotnictví.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).