Menu Zavřít

Havlovice usilují o vybudování horkovodu

25. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Havlovice na Trutnovsku usilují o získání dotace na vybudování horkovodu z Úpice do Havlovic. Náklady na vybudování zhruba 11 kilometrů dlouhého horkovodu vyšplhají na 70 milionů korun, většinu peněz by měla pokrýt státní dotace. Prohlásil to starosta Havlovic Pavel Dvořáček.

„Každá vesnice se snaží pro ekologii něco udělat, my měli na výběr plynnebo páru. Plyn většina lidí nechce, proto jsme se rozhodli propřipojení na horkovod,“ řekl Dvořáček. Podle něj se k horkovodu připojízhruba 180 domů a bytů, což je zhruba 70 procent zástavby v obci.„Určitě to bude dražší než topení uhlím, ale ne dramaticky. Ceny alebudou rozhodně nižší než při vytápění plynem. Navíc to bude vytápěnípohodlné a v obci bude lepší ovzduší,“ řekl Dvořáček.

BRAND24

Zbývající domy jsou okrajové samoty či nově postavené domy, které topínapříklad elektřinou a o připojení nemají zájem. Kromě soukromých domůbudou na horkovod napojeny také obecní objekty, například škola.

Hlavní trasa horkovodu z úpické části Sychrov do Havlovic bude dlouházhruba 11 kilometrů a povede přes pozemky více než dvou stovekvlastníků. „Do konce dubna by mělo být rozhodnuto o tom, zda na tutoakci bude dotace, poté by mělo být vyhlášeno výběrové řízení nadodavatele. Vybudování horkovodu bude trvat rok,“ řekl Dvořáček.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).