Menu Zavřít

Havlíček: Zakázku na IT systém na dálniční známky zrušíme bez sankce. Nová bude jednodušší

24. 1. 2020
Autor: Daniel Svoboda, Mladá fronta

Zakázka na IT systém k elektronickým dálničním známkám bude zrušena bez jakékoliv sankce. Po dnešním uvedení do funkce ministra dopravy to novinářům řekl vicepremiér Karel Havlíček. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) se původně na dodávce a provozu systému za 401 milionů korun dohodl s firmou Asseco Central Europe, podle Havlíčka bude zakázka po konstruktivní dohodě s firmou ukončena bez toho, aby stát platil penále.

Kvůli manažerskému nezvládnutí zakázky v pondělí premiér Andrej Babiš navrhl odvolání dosavadního šéfa dopravy Vladimíra Kremlíka. Dnes ho nahradil Havlíček. „Začíná nové kolo, nová zakázka bude lépe strukturovaná, jednodušší, poučili jsme se,“ uvedl Havlíček. Nová zakázka bude podle něj připravena tak, aby lidé mohli bez problémů od příštího roku kupovat dálniční známky elektronicky.

Havlíček dodal, že dál nebude řešit přípravu zrušené zakázky, počká na výsledek vyšetřování policie. Zopakoval zjištění, že u zrodu zakázky byla rodinná vazba mezi zaměstnancem SFDI a společností na projektové řízení zavedení elektronické dálniční známky. „V tuto chvíli se to dá řešit (jen) trestním oznámením,“ uvedl. Věc je podle něj v rukou policie a ministerstvo počká na její výsledky. O trestním oznámení hovořil už ve středu Babiš.


Změny v dopravě v roce 2020: elektronické dálniční známky, rozšíření mýta i jednotné jízdenky

 ilustrační foto


Původní zakázka na IT systém k dálničním známkám byla podle Havlíčka dost komplikovaně vypsaná. „To možná svádělo k tomu, že se udělaly ceny, které byly na trhu neakceptovatelné,“ uvedl. Havlíček si chce podrobně prověřit i další veřejné zakázky na dopravě, počítá při tom s audity. „Je to standardní systém, který by měl fungovat všude. Bohužel si myslím, že to byla jedna ze slabých stránek současného resortu,“ uvedl.

Elektronické dálniční známky by měly začít fungovat od příštího roku a zcela nahradit dosavadní papírové kupony.

Dále čtěte:

Komentář: Ještě nedávno stát sliboval, že mýtné brány nebudou měřit rychlost. Teď změnil názor

Stát neumí regulovat. Možná ani nechce

Elektronické dálniční známky zvýší výnosy o 220 milionů korun, vyplývá z návrhu zákona

Stát by převzetím mýta ušetřil za deset let dvě miliardy, tvrdí Kapsch

BRAND24

CzechToll posílí registrace do mýta, očekávané kolony by se měly výrazně zkrátit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).