Menu Zavřít

Hastrmani už za nic nemohou

19. 12. 2005
Autor: Euro.cz

SEKERNÍK ZE STUDNICE Dříve sekerník špatně odvedenou práci svaloval na hastrmany. Dnes by mu však už nikdo nevěřil. O to více musí být jeho práce kvalitnější. Dobrý sekerník musí ovládat devatero řemesel. Měl by například zastat práci truhláře, tesaře, koláře či strojníka.

SEKERNÍK ZE STUDNICE Dříve sekerník špatně odvedenou práci svaloval na hastrmany. Dnes by mu však už nikdo nevěřil. O to více musí být jeho práce kvalitnější.

Dobrý sekerník musí ovládat devatero řemesel. Měl by například zastat práci truhláře, tesaře, koláře či strojníka. Musí rozumět vodě a v neposlední řadě ovládat i práci mlynáře, protože postavit mlýn, to byla a je hlavní práce sekerníka.

Počátky sekernického řemesla lze hledat ve 12. století, kdy se v Čechách objevily první vodní mlýny. Zpočátku si mlynáři stavěli mlýny sami a jejich řemeslo splývalo se sekernictvím. Teprve v pozdějších staletích došlo ke specializaci a osamostatnění řemesla. Téměř na každém větším potoce se v českých zemích nacházel mlýn a zpravidla ne jeden, ale vždy několik. Sekerníků bývalo proto hodně, měli dostatek práce.

Při drobných opravách dělali samostatně, na rozsáhlejší práce chodili ve skupině. Většina sekerníků putovala za prací po jednotlivých mlýnech, kde přímo na místě zhotovovali kola a další mlýnské mechanismy.

NA KOLO UŽ NEZBYLO

Zdálo by se, že dnes, kdy toto řemeslo téměř vymizelo, bude mít Jiří Myška ze Studnice u Hlinska, jeden z posledních sekerníků, plno práce. Mlýnů zůstalo hodně, vlastní je většinou bohatší chalupáři. Opak je pravdou. Málokdo z novodobých majitelů totiž investuje do jeho obnovy. Za mlýn dá měšťák i několik milionů korun. Už je mu ale líto investovat sto tisíc do postavení nového mlýnského kola.

BRAND24

Hlavní zakázky má proto Myška se svým společníkem Pavlem Tomáškem na památkových objektech a ve skanzenech. Například stavěl první objekty ve skanzenu na Veselém kopci. Myška zachovává výrobní postupy starých sekerníků. Jinak to ani nemůže být - mlýn by totiž vrzal, skřípal anebo v nejhorším případě vůbec nešel. Když se dříve neroztočilo vodní kolo, sekerník tvrdil, že na něm sedí hastrman. Dnes by mu už nikdo nevěřil. O to musí být jeho práce pečlivější.

Sekerník Jiří Myška dnes už mnoho konkurentů nemá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).