Menu Zavřít

Hapruje jen to násobení

18. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Účetní kyjevského portálu Atlas zmizela i s penězi investora

Jak snadno lze v České republice přijít o investované peníze se v devadesátých let na vlastní náklady poučila řada západních investorů. Nyní si investor ze střední Evropy odnáší podobné trpké poučení z Ukrajiny. Společnost EPIC se před pár lety rozhodla rozšířit svoji investici do internetového portálu Atlas na východ od řeky Morava - na Slovensko a na Ukrajinu. Před několika měsíci ale ukrajinský portál ohrozila účetní, kterou si EPIC najal, aby dohlížela na posílané peníze. Jednoho dne totiž peníze vybrala a bez rozloučení opustila svého chlebodárce. Metody tunelování v České republice proti tomu byly ještě docela sofistikovanou záležitostí.

Ukrajina je velká.

Vedoucí analytického týmu společnosti EPIC Pavel Rozsypal tuto informaci týdeníku EURO potvrdil. „S penězi nám na Ukrajině utekla účetní. Policii jsme to sice oznámili, ale Ukrajina je velká, zkuste tam někoho najít,“ řekl Rozsypal. Kolik peněz jim bylo ukradeno a jaký to bude mít dopad na fungovaní ukrajinského Atlasu, odmítl prozradit s odkazem na tamní pobočku.
Kyjevská dcera EPICu ale na e-mailové dotazy sama nereagovala a přeposlala je zpět do Prahy. Zde Petr Toman, který má v EPICu Atlas na starosti, se k této kauze rovněž nechtěl vyjádřit. „Kolem Atlasu se v poslední době vyrojilo plno fám a spekulací, a proto jsme se dohodli, že jedinou osobou, která bude za Atlas komunikovat s médii bude Pavel Sodomka,“ oznámil Toman. Spolumajitel Atlasu Pavel Sodomka byl ale na informace o ukrajinské ztrátě rovněž skoupý. „Nic vám k tomu říct nemůžu. Nechceme se k tomu vyjadřovat,“ odpověděl Sodomka týdeníku EURO.
I když množství ukradených peněz EPIC nezveřejnil, je zřejmé že pražští manažeři museli svému majiteli oznámit po pádu bulvárního deníku Super (EURO 29/2002) další nepříjemnou ztrátu.

Zaklínadlo pro naivní pracháče.

Potíže s ukrajinským managementem měl EPIC podle bývalého zaměstnance společnosti Atlas Jana Jiráska již dříve. „Na jaře loňského roku museli vyhodit ředitele, který tam nic nedělal. Jen nehospodárně utráceli peníze a nijak se nezabývali otázku návratnosti investice. Problém s managementem má ale Atlas obecně, nejen na Ukrajině a až dosud,“ řekl Jirásko. On sám se domnívá, že v bodě návratnosti investic selhávala celá ukrajinská expanze Atlasu od samého počátku. „Ukrajinský Atlas byl tím typem projektu, kde se nemluvilo o konkrétní návratnosti investice, o tom, jak bude tento portál generovat příjmy, ale jen se zdůrazňovalo slovo potenciál. Potenciál byl v té době zaklínadlem pro lidi, kteří měli peníze a nevěděli co s nimi,“ uvedl Jirásko.
Ukrajinský Atlas nakonec začal fungovat a své služby nabízí i po zlodějně své účetní.

CONTENT24

Trh si to žádá.

Východní expanze se ale i bez ohledu na to EPICu moc nevede. Slovenský a ukrajinský portál zřejmě generují velmi málo příjmů, a proto se investor rozhodl dramaticky snížit náklady na tamní pobočky. V oficiální tiskové zprávě z 3. září slovenský Atlas oznámil, že přesunul část svých serverů a celý vývoj nových produktů z Bratislavy do Prahy. „Společně s přesunem technického zázemí dochází i k optimalizaci nákladů společnosti, které si vyžádala situace na trhu. Na Slovensku zůstává sídlo společnosti a zmenšený pracovní tým ve složení obchodních a produktových manažerů,“ uvádí se v tiskové zprávě.
Ředitel pro strategický rozvoj Atlasu Pavel Sodomka toto zeštíhlení konkretizoval: „Na Slovensku z původních patnácti lidí jich zůstane jen sedm nebo osm.“ Na Ukrajině potom dochází k ještě drastičtější redukci zaměstnanců. Sodomka se vyjádřil, že v Kyjevě má zůstat jen dvou nebo tříčlenný tým, který bude prodávat inzerci.

Chybí jídlo na zpáteční cestu.

Prodej společnosti Atlas.cz není podle ředitele Sodomky aktuální. „Nic nás netlačí prodávat. Myslíme si, že tržní situace Atlasu i portálů obecně bude během dvou let lepší,“ říká spolumajitel Sodomka. V letošním druhém čtvrtletí dosáhl Atlas.cz podle něj provozního zisku. Za celý letošní rok bude Atlas.cz možná mírně ziskový. Výši investice do portálu nechtěl Sodomka prozradit, nicméně již dříve bylo zveřejněno, že jen do českého portálu investoval EPIC sto milionů korun. Své peníze investor z tohoto projektu pravděpodobně zpět nedostane, neboť i pokud bude letos či příští rok Atlas ziskový, bude to maximálně v řádu jednotek milionů a ty chce Atlas stejně ještě reinvestovat. S interpretací Atlasu coby nepovedené investice společnosti EPIC však Sodomka nesouhlasí. Tvrdí, že chyba byla jen v odhadu rychlosti rozšíření internetu a internetové reklamy. „Ten růst je pomalejší, ale je. Exponenciála nebyla prostě tak prudká. V budoucnu proto můžeme počítat s ročními zisky v řádu desítek milionů korun,“ odhaduje Sodomka. Hodí se parafrázovat klasika Járu Cimrmana – odhad byl správný, hapruje jen to násobení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).