Menu Zavřít

Hanebný medvěd i pro sportovce?

15. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Každoroční porcování medvěda je jedna z největších hanebností a lumpáren.

Reportáž TV Nova o špinavých praktikách v české politice přinesla nejedno zajímavé zjištění. Tím nejhlavnějším a nejdůležitějším je ovšem přiznání skutečnosti, že lze předvolební stranické klání spojit s povolebním dojením veřejných financí. Ať již dotaci slíbil Barošovi Topolánek či Tlustý, v každém případě přislíbena byla, a to, že nakonec nebyla vyplacena, o ničem nesvědčí. Každoroční porcování medvěda, jedna z největších hanebností a lumpáren, jichž se český parlament každoročně dopouští, přináší řadu jiných bizarností.

BRAND24

Kalouskovo tvrzení, že dotace pro Baroše neprošla, protože byla shledána lehkou, je licoměrností. Jaký je rozdíl mezi tím, že projde dotace pro čutálisty v Horní Dolní a neprojde dotace na stejný účel ve Viganticích? To ví jen Kalouskův nadřízený na nebesích. Pro daňového poplatníka je to ale stejná nehoráznost. Poslanci tu přece nejsou od toho, aby si přihrávali malou domů v podobě dárečků pro vlivné osoby ve svém volebním obvodě. Sport, a to jakýkoli a na jakékoli úrovni, není žádným veřejným zájmem. Je to stejně taková kratochvíle, jako je okopávání zahrádky, posedávání v hospůdce či pořádání mejdanů. A žádné veřejné peníze sportu prostě nepříslušejí.

Se sebezapřením lze snad ještě skousnout opravy školy či nemocnice, ale i tady platí – od čeho máme obce a kraje? Jsou skutečně poslanci a úředníci ministerstva financí schopni posoudit účelnost dotace v nejzapadlejším koutě republiky a rozhodnout, kde je dotace potřebnější a kde nikoli? Kalousek porcování medvěda seškrtal, všechna čest. Zastavil se ale na půli cesty. Aféra s Barošem by pro něj a pro sněmovnu měla být podnětem k tomu, aby zarazil i zbytek politické korupce, která je v porcování medvěda obsažena. Pro podnikatele pak je to dobrý důvod k tomu, dvakrát si rozmyslet pózování pro jakoukoli partaj, pokud budou od státu cokoli požadovat. A snad ještě jeden postřeh na závěr. Proč se Topolánek či Tlustý nenechali vyfotit s bezdomovcem Lojzou z Národní třídy, kterému sehnali za své peníze práci a byt? Možná by na to voliči slyšeli lépe.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).