Menu Zavřít

Hamé se brání proti paštikám ze Slovenska

30. 4. 2017
Autor: Hamé

Potravinářská společnost Hamé z Kunovic na Slovácku se soudí se slovenskou firmou Tatrakon kvůli porušování práv k ochranným známkám Májka, Pali a Morca Della. Hamé je jediným vlastníkem těchto známek zapsaných v České republice pro segment potravin a Tatrakon je chtěl oproti dohodě v tuzemsku používat, mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Podle něj již na základě návrhu Hamé vydal Městský soud v Praze předběžné opatření. „S okamžitou platností jím v Česku zakazuje distribuci, prodej a propagaci výrobků od Tatrakonu označených jako Májka, Pali a Morca Della,“ uvedl Kopáček. Tatrakon podle něj na základě písemné dohody z roku 2002 může produkty těchto značek z historických důvodů vyrábět a prodávat na Slovensku. „S tím nemáme problém,“ dodal Kopáček.

Podle serveru biztweet.cz čeští celníci na podnět Hamé začátkem března zabavili ve skladech 73 767 paštik a masných výrobků značek Májka, Morca Della a Pali, které vyrobil Tatrakon. „Celní správa ČR uvolnila zboží do oběhu, protože po předložení platných licenčních smluv neviděli důvod nadále zadržovat zboží. Majku, Pali a Morca-Dellu aktuálně prodávají naši obchodní partneři i v České republice,“ cituje server marketingovou manažerku společnosti Tatrakon Ivanu Kacvinskou.

Podle ní bude až po rozhodnutí soudu jasné, zda Tatrakon může prodávat paštiku Májka, pomazánku Pali a omáčku na špagety Morca-Della i v Česku.

Hamé podle Kopáčka opakovaně Tatrakon písemně upozornilo na to, aby se nepokoušel dodávat na český trh své výrobky označené zmíněnými názvy. „Jakmile jsme to zjistili, podnikli jsme příslušné kroky na ochranu našich práv. Chování Tatrakonu vnímáme jako bezprecedentní zásah do našich práv, která se k vlastnictví příslušných ochranných známek váží,“ dodal Kopáček.

Hamé loni převzala norská skupina Orkla. Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu paštik, hotových jídel, kečupů, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy patří Májka, Znojmia a Otma. Firma exportuje do zhruba 40 zemí, má sedm výrobních závodů v ČR a tři v zahraničí. Tržby Hamé loni stouply o 2,7 procenta na 5,23 miliardy korun.

BRAND24

Roční obrat popradské firmy Tatrakon přesahuje devět milionů eur (přes 240 milionů korun). Vyrábí masové konzervy a pomazánky a hotová jídla.

Dále čtěte:

Hamé investuje v Rusku. Cílí na čtvrtinový růst

Nestlé si zvolila šéfa z vnějšku. Po 94 letech

Zisk Pepsi navzdory poklesu překonal odhady. Firma těží z poptávky po zdravějších nápojích


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).