Menu Zavřít

Expanze do mrazáků. Hamé kupuje výrobce mražené zeleniny Agrimex

20. 11. 2017
Autor: Jan Rasch/Euro

Potravinářská společnost Hamé kupuje výrobce mražené zeleniny a dalších mražených potravin Agrimex Vestec. Největší tuzemský výrobce balených potravin tak vstupuje do segmentu, kde prozatím nepůsobil. Jde o první akvizici od převzetí Hamé skupinou Orkla.

Agrimex vyrábí pod značkami Dione, Dione Premium a Agrimex mraženou zeleninu, ovoce, houby, ale také třeba zmrzlinu. Firma zaměstnává 70 lidí a loni dosáhly její tržby 260 milionů korun. Za firmou doposud stáli podnikatelé Ryszard Nemoudry a Jiří Vítek. Oba majitelé dlouho zvažovali, jak firmu dál posunout. „Jako společnost se silnou pozicí na středoevropských trzích bude Hamé určitě schopné dostat výrobky Agrimexu k novým zákazníkům a na nové trhy i v zahraničí,“ prohlásil Nemoudry. Do struktury Hamé by měla kompletně přejít od 1. prosince 2017. Cenu transakce strany nezveřejnily. „Pro Hamé jde ale o akvizici významem srovnatelnou s akvizicí skupiny Otma v roce 1999 nebo koupí výrobce baget a hotových jídel BAPA v roce 2006,“ srovnal však mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Hamé tak nově vstupuje do segmentu mražených potravin. Ten prochází v posledních letech dvojím vývojem. Jednak zákazníci v průzkumech deklarují, že dávají přednost čerstvým potravinám před mraženými. Při nákupech se však tento postoj projevuje jen zčásti a například rostoucí obliba zmrazeného a rozpečeného pečiva byla jedním z největších trendů posledních let. Výrobci proto vidí v mražených produktech potenciál, poptávka po nich je hlavně mezi restauratéry.


Přečtěte si rozhovor se majitelem Madety Milanem Teplým: Když chcete máslo, pořiďte si krávu

  Majitel mlékárny Madeta Milan Teplý


„U nás dřív byla tendence postavená proti mraženým potravinám, už se ale prodeje mražených hotových jídel vyrovnávají se světem. Mražené své místo na trhu má, a to nejen u průměrných, ale i v kvalitních restauracích. Udělat si šest porcí smaženého eidamu určitě není pro restauraci problém, ale udělat jich sto a navíc k tomu rychle, to je důvod, proč prodeje mražených potravin celkově neklesají,“ řekl webu iDnes.cz Bohumil Volf, šéf potravinářské společnosti Bidvest.

Právě Bidvest se značkami Prima nebo Nowaco patří vedle Agrimexu mezi největší výrobce v segmentu. Podle statistik společnosti Nielsen, na které upozornil magazín Zboží & Prodej, má zelenina nejvyšší podíl na tržbách mražených potravin před rybami a pizzou.

Pro samotnou Hamé jde o první velkou akvizici od doby, kdy ji převzala norská Orkla. Naposledy skupina v roce 2014 koupila slovenského výrobce majonéz a dressingů Doma.

BRAND24

Dále čtěte:

Němci nechápou, proč řešit „potravinový rasismus“. Lidé mají různé chutě a umí snad číst, ne?

Šéf Delmartu: Mnoho spotřebitelů už kvalitní potraviny nepozná

Megafarmy zajišťují levné maso. Je ale plné antibiotik

 Novorozené tele fríské červenostrakaté krávy.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).