Menu Zavřít

Hajný je lesa pán?

15. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Ještě sedmnáct let po pádu socialismu mají nájemci mnohdy větší práva než pronajímatelé.Na stránkách Profitu průběžně sledujeme spor majitelů domů, kteří kvůli regulovanému nájemnému nejenže nemohou svobodně nakládat se svým majetkem, ale často na něj musí i doplácet.

Ještě sedmnáct let po pádu socialismu mají nájemci mnohdy větší práva než pronajímatelé.

Na stránkách Profitu průběžně sledujeme spor majitelů domů, kteří kvůli regulovanému nájemnému nejenže nemohou svobodně nakládat se svým majetkem, ale často na něj musí i doplácet. Jak píšeme v tomto čísle, podobné starosti mají i soukromí majitelé lesů. Jsou sice vlastníky pozemků, ale ve „veřejném zájmu“ na ně musí kdykoliv pustit myslivce.

Problém je v tom, že veřejný zájem není přesně definován…

Naštěstí se většina věcí za zmíněných sedmnáct let výrazně zlepšila. Konečně se mění stěžejní zákony, které zbyly ze 60. nebo 70. let. Zatímco změněný zákoník práce jen zakonzervoval dosavadní stav, nový stavební zákon vypadal na první pohled lépe. První dojmy stavebníků ale ukazují, že optimismus byl možná předčasný. Dočtete se na straně 44.

BRAND24

Také uložit peníze do některé tuzemské banky už je bezpečnější než v 90. letech. V hlavním tématu čísla jsme se ohlédli za tehdejšími krachy bank a přinášíme i novinky ohledně výplaty vkladů.

Příjemnou změnou je společné zdanění manželů. To lze letos využít teprve podruhé, proto jsme připravili podrobného průvodce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).