Menu Zavřít

Grossgate: Premiér ustál další kolo

21. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Stanislav Gross minulý týden opět čelil kritice kvůli nevyjasněnému původu svého majetku. Post předsedy vlády uhájil stejnou taktikou jako dřív: při interpelacích neodpovídal na položené otázky a pro vyjednávání s koaličními partnery zvolil schůzku beze svědků.

Podle průzkumu veřejného mínění však téměř šedesát procent občanů požaduje jeho odstoupení. Začátek týdne nebyl pro premiéra Stanislava Grosse zrovna šťastný. I když se zdálo, že kauza jeho bytu po spálení směnky vyšumí do ztracena, hned v pondělí se objevila hrozba rozpadu vládní koalice. Předseda lidovců Miroslav Kalousek prohlásil, že aféra kolem Grossova majetku ohrožuje akceschopnost vlády, a se špičkami ČSSD začal jednat o výměně premiéra. Vládní krize se přesto nekonala. Kalousek příliš neuspěl, takže velmi rychle ustoupil ze svých pozic. Postupně mírnil své nároky a nakonec se spokojil s tím, že Grossova manželka přestane podnikat a Gross vyjasní okolnosti nákupu svého bytu. Ustoupil i z požadavku společného jednání všech koaličních lídrů a s Grossem se nakonec, v pátek 18. února, sešel na separátní schůzce. Své pondělní vystoupení proti Grossovi později vysvětlil tím, že už toho bylo příliš. „Oním impulzem byly podnikatelské aktivity Šárky Grossové,“ odpověděl na otázku, proč změnil svůj dřívější názor, že jde o nepodstatnou aféru. VYHRANÁ PARTIE Premiér byl na dvoudenní návštěvě Francie a ČSSD si pro Kalouskův útok okamžitě našla paralelu: v sarajevském atentátu, po kterém v roce 1997 padla vláda Václava Klause. Gross ze zahraničí nejprve vzkázal, ať lidovci z vlády odejdou, když se jim tam nelíbí. Poté ale z Francie oznámil, že splní jeden z Kalouskových požadavků a jeho manželka ukončí podnikatelské aktivity (přesněji: svěří je renomované advokátní kanceláři). Po návratu se omluvil z jednání vlády a koaličním partnerům ohlásil, že se s každým z nich sejde odděleně. A místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach jim před koaličními schůzkami přes Český rozhlas řekl, že „se Kalousek bude ještě divit“. DALŠÍ KOLO GROSSGATE

Při čtvrtečních interpelacích v parlamentu se Gross opět vyhnul tomu, aby vysvětlil, k čemu sloužil speciální vyšetřovací tým Mlýn a zda nebyl ustaven pouze proto, aby pro něj sbíral informace o lidech z byznysu. Ke svému bytu a majetku své ženy opakoval stejné argumenty jako dřív. Na otázku, jak si vysvětluje, že firma Šárky Grossové získala úvěr za nadstandardních, u českých bank značně neobvyklých podmínek, odpověděl: „Nevím, jestli je to obvyklé, já jsem si úvěrů mnoho nebral. V každém případě bych přál českému podnikatelskému prostředí, aby to standardní bylo.“ Firma jeho manželky získala téměř šestimilionový úvěr na koupi domu na Proseku v rekordně krátkém čase tří týdnů po založení. Bance stačil jediný ručitel - podnikatelka Libuše Barková, která je mimo jiné majitelkou nevěstince a čelí obvinění z osmimilionového pojistného podvodu za škody nahlášené po povodních v roce 2002.

Veřejnost se během interpelací dočkala pouze dvou konkrétních odpovědí. Premiér potvrdil, že firma jeho manželky získala úvěr na nákup domu od e-banky. Nevyvrátil tak podezření, že za výhodné podmínky vděčí jeho žena tomu, že vláda rozhoduje o státních zakázkách a privatizaci. Zmíněná e-banka patří do skupiny PPF, která se nyní přihlásila do soutěže o Český Telecom.

Premiér transakci obhajoval i tím, že žena kupovala dům od pražského magistrátu. Česká televize však už večer uvedla, že jí ho prodala ryze soukromá firma Pražská správa nemovitostí. Potvrdil to i náměstek primátora Jan Bürgermeister. „Pražská správa nemovitostí nemá s městem vůbec nic společného a podle mých informací nebyly uvedené objekty nikdy obecní.“

**DĚKUJEME, ODEJDĚTE

BRAND24

Stanislav Gross před interpelacemi oznámil, že si vezme další hypotéku, aby mohl svému strýci Vikovi okamžitě splatit spornou devítiset tisícovou půjčku na barrandovský byt. Místopředsedkyně ODS Němcová ho upozornila, že splacení půjčky ani přerušené podnikání Šárky Grossové nepovažuje za dostatečné vysvětlení původu jeho majetku.

Gross se svým vysvětlením neobstál ani u veřejnosti. V bleskovém průzkumu, který pro Českou televizi vypracovala během minulé středy a čtvrtka agentura STEM, odpovědělo celkem 58 procent respondentů, že by Gross měl odstoupit. Jeho vysvětlení ohledně koupě bytu uspokojilo pouze sedmnáct procent občanů. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).