Menu Zavřít

Gripeny stárnou. Vláda řeší, zda je modernizovat, nebo pořídit nové

13. 12. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Ministerstvo obrany se začíná zabývat tím, jak bude vypadat české nadzvukové letectvo po roce 2027. Jasné je, že supersoniky z nebe nezmizí.

„Bude rozhodnuto o budoucí podobě taktického letectva,” uvádí se v aktuálním vydání resortního magazínu A report, kde se rozebírá nedávno vládou schválená Koncepce výstavby armády ČR do roku 2030 (KVAČR). „To jest otázka modernizace a dalšího pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen, nebo jejich náhrada jiným typem,” upřesňuje text.

Přestože jako nejzazší termín pro rozhodnutí je dán rok 2025, jasno musí být mnohem dříve. Současný dvanáctiletý kontrakt na pronájem čtrnácti supersoniků Jas-39 Gripen za 21,4 miliardy korun totiž platí do roku 2027. A jednání - ať už o pořízení nových strojů, nebo modernizaci těch stávajících - může zabrat několik roků.

Potřebuje Česko nadzvukové letectvo?

Jisté tak zatím je, že stíhací letky se česká armáda nechce vzdát. „Nadzvukové letectvo bude využívat svých schopností působení v prostoru i čase k ochraně vzdušného prostoru České republiky (…) a k ničení pozemních cílů položených mimo dosah podzvukového letectva. Bude mít schopnost pravidelného nasazení k plnění úkolů Air Policing ve vzdušném prostoru NATO mimo území ČR,” přibližuje KVAČR.

Reálné je také to, že supersoniků si Praha pořídí víc - dnešních čtrnáct se stále reálněji jeví jako nedostatečný počet pro plnění všech spojeneckých úkolů. Ostatně i někteří generálové čas od času upozorní, že by se měly přikoupit další stroje. „V roce 2030 bude nadzvukové letectvo disponovat dostatečným počtem nadzvukových taktických letounů,” píše se k tomu v KVAČR.

Přečtěte si také:

Nábor nových vojáků drhne. Přesto ho povedou dva generálové

Komentář: Velké oči armády aneb Kde ti mladí jsou?

Jak vypnout autopilota. Tendr na obrněnce může skončit průšvihem

Metnarovi stojí další kontrakt. Nákup obrněnců Titus za 6,5 miliardy

BRAND24

Náhradní řešení: obrana kupuje přilby za 435 milionů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).