Menu Zavřít

Gripeny: řízený únik

23. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Britští vyšetřovatelé a média pokračují v pátrání po korupci v kauze Gripen

Vyšetřovatelé z britského Úřadu pro odhalování závažné kriminality (SFO) pokračují v pátrání po korupci v kauze letadel Gripen. Na případu jich pracuje několik desítek. A prakticky každý týden vyráží někdo z týmu do Česka a ve spolupráci s tuzemskou policií prověřuje konkrétní bankovní transakce.
Policisty zajímají především tři jména: Richard Háva, Otto Jelinek a Alfons Mensdorff-Pouilly. Tito vlivní muži - první je spolumajitelem Omnipolu, druhý bývalým ministrem kanadské vlády a třetí manželem ministryně rakouské vlády a hrabětem - měli v Česku pracovat jako „agenti“ britské firmy BAE Systems. Jejich úkolem prý měla být distribuce úplatků.
Dle informací zveřejněných minulý týden švédskou státní televizí SVT získali tito agenti finance z offshoreových firem napojených právě na zbrojovku BAE. Švédští reportéři uvedli konkrétní sumy, nicméně přiznali, že nemají k dispozici žádné písemné důkazy. Navíc nedokázali zcela jasně vysvětlit, proč by britská zbrojovka uplácela v zemi, která se nakonec rozhodla pořídit si gripeny na leasing přímo od švédské vlády. Z původně plánovaného nákupu švédských stíhaček totiž sešlo.
Všichni tři „agenti“ jakékoli uplácení popřeli a novinářům pohrozili žalobou. Háva týdeníku EURO sdělil, že „ví o tom, že chlapci z SFO si odvezli z banky BAWAG veškerou dokumentaci o finančních tocích mezi BAE a Omnipolem“. A dodal: „Jsem v totálním klidu, žádné úplatky jsem nerozděloval.“ Švédská televize hodlá toto úterý (27. února) odvysílat druhou část reportáže. Obsahovat má i rozhovory s několika českými politiky, lobbisty a podnikateli, které byly pořízeny skrytou kamerou. Reportéři se při nich vydávali za spolupracovníky BAE, kteří pracují na „minimalizaci škod“ vzniklých kvůli policejnímu vyšetřování. Ani tentokrát se však nedopracovali k jednoznačnému přiznání ke korupci.
Vyšetřovatelé SFO zřejmě nyní hodlají vyprovokovat některé z podezřelých k chybnému kroku. Na území Velké Británie totiž postupují právě tímto způsobem. Nejprve dojde k úniku informací, pak následují výslechy, domovní prohlídky a zajištění důkazů. Podivné aktivity BAE prověřuje SFO už déle než tři roky. Uplácet se prý mělo nejenom v Česku, ale i v Saúdské Arábii, Tanzanii, Rumunsku a Jihoafrické republice.
Největší britská zbrojovka údajně vymyslela a uvedla do praxe rozsáhlý konspirační systém na získávání zahraničních zakázek. Velmi pravděpodobně se tak dělo se souhlasem vlivných britských politiků i úředníků a s podporou sekce ministerstva obrany, jež má na starost zbrojní vývoz. Tento odbor nyní řídí bývalý vysoce postavený manažer BAE Alan Garwood, který měl ve druhé polovině 90. let na starosti i Česko.
Korupční systém byl založen na systematickém uplácení s využitím sítě najatých vlivných místních agentů, firem registrovaných v nejrůznějších daňových rájích a převodech „provizí“ přes jejich účty vedené u diskrétních švýcarských bank.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).