Menu Zavřít

Gregor Martin Papucsek: Vládní buldoci pro všechno

7. 3. 2013
Autor: E15 Petr Horký

Slovo komisař nemá v Maďarsku dobrý zvuk, ve vládě se těmito funkcemi přesto nešetří. Síť komisařů se dlouho rozrůstala, až vznikl nepřehledný systém, jehož zjednodušení si vytyčil za cíl nový šéf úřadu vlády János Lázár. Zrušil čtyři posty, zbývá jich devět.

Na některé navazuje obsáhlý aparát úředníků. Snad každá nová vláda jmenuje svého komisaře pro zúčtování, jenž má odhalit hříchy předchozího kabinetu. Většinou se pustí do práce naplno, před soud ale nakonec nikoho nedostane. Tým Viktora Orbána měl dva takové komisaře. Druhý, Gyula Budai, měl ambice pohnat před spravedlnost expremiéra Ference Gyurcsánye za podezřelou a nakonec anulovanou výměnu pozemků v kauze výstavby kasinového městečka u jezera Velence. Budai má však na kontě jen jeden soudní verdikt, a to ještě osvobozující.

Celkem se věnoval 1500 případům, většina se nedostala ani do stadia obvinění. Jeho funkce existovala do konce minulého roku, dnes už je státním tajemníkem na ministerstvu zemědělství a zachraňuje zkrachovalé potravinářské firmy. Za úspěšnou je naopak považovaná Gabriella Selmecziová, která velela „zestátnění“ soukromých penzijních pojišťoven.

Dost je slyšet o komisařích působících v oblasti kultury. Nejgroteskněji se asi zapsal Imre Kerényi zodpovědný za šíření nové ústavy. Někdejší úspěšný divadelní režisér vejde do historie jako objednavatel olejomaleb na ilustraci jejího reprezentativního vydání. Známý hollywoodský producent Andy Vajna zase zodpovídá za obnovu národního filmového průmyslu Zatím tak úspěšně, že se loni nedokončil ani jeden film.

Význam Číny a Ruska ilustruje fakt, že má vláda zvláštního zmocněnce pro vztahy s těmito obry, je jím ministr hospodářství György Matolcsy. Pro zmíněné úředníky někdy pracují až dvě desítky lidí, jiní jsou na svůj úkol sami. I odměny se liší, někdo vykonává funkci zadarmo, jiní pobírají až 670 tisíc forintů měsíčně.

Komisaře měly všechny vlády, aktuální opozice ale současný systém ostře kritizuje. Naposledy se stal terčem posměšků „generál zima“, tedy komisař pro koordinaci zimních záchranných činností, protože jím není nikdo jiný než velitel sjednocené protikatastrofické složky (hasiči, záchranná služba), jenž má tuto činnost v popisu práce. Nejvíce kritiky ale schytal komisař „pro zúčtování“, který získal přezdívku „vládní buldok, jehož čelisti cvakají naprázdno“.

Obecně opozice zdůrazňuje, že při jmenování zmocněnců zaostává odborné hledisko za loajalitou režimu.


Čtěte také:

Náš člověk v Budapešti: Pomalý superlaser

BRAND24

Náš člověk v Budapešti: Fackovací panák

Katastrofický scénář maďarského filmu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).