Menu Zavřít

Gregor Martin Papucsek: Unterwasserland

1. 6. 2015
Autor: ČTK

Humbuk kolem Jedličkova Liberlandu na nevyjasněné hranici Chorvatska se Srbskem ještě dohořívá, a už byl na pomezí země se Slovinskem vyhlášen „konkurenční projekt“ zvaný Království Enklávy. Chorvaté už si zvykají, vlastně jim to ani nevadí, alespoň se během každodenních mrákot z hospodářské recese pobaví. „Jéje, máme nové sousedy!“ volají rozjařeně.

Jinak se na věc ale dívá místní policie, která téměř každý víkend zadrží samozvaného prezidenta Víta Jedličku při pokusu o překročení chorvatskosrbské hranice mimo oficiální přechod a vyměří mu pokutu 2400 kun, tedy více než osm tisíc korun. Na liberlandskou měnu to ještě převést nelze, protože ještě nestačila vzniknout.

Kdyby Chorvaté věděli, kdo je Hurvínek, Jedličkovu vizi o novém svobodném státu by k jeho představám o válce přirovnali hned. Ostatně s podobnými, často mnohem nebezpečnějšími, akcemi Čechů maji v Chorvatsku bohaté zkušenosti. Pokud se stane, že v pětatřicetistupňovém vedru někdo leze na holou skálu Biokova nad Makarskou, nebo jiný považuje za normální chtít přeplavat z jednoho ostrova na druhý na nafukovací matraci, vědí domorodci na devětadevadesát procent, že jde o Čecha. Jednoduše Češi jsou tu vnímáni jako možná odvážní, ale rozhodně nezodpovědní a nevypočitatelní jedinci…

Mimochodem v případu Jedličkova mikrostátu s rodícím se mikronárodem mají Chorvaté k lehce pobavenému úsměvu ještě jeden důvod. Uzemí, jež se donedávna jmenovalo Gornja Siga, každoročně na pár týdnů zaplavuje do výšky tří metrů evropský veletok Dunaj. Jde tedy o podvodní – řekl bych přímo untervasser – svět. Nebo že by podvodný?


Čtěte také:

BRAND24

Liberland má potíže. Srbská a chorvatská policie blokují přístup

„Přišel nějaký osel a vytvořil stát.“ Místní neberou Liberland vážně

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).