Menu Zavřít

Grandhotel v srdci Evropy

29. 3. 2005
Autor: Euro.cz

JOHANN GEORG PUPP SLAVNÍ PODNIKATELÉ Karlovy Vary hostí každý rok mnoho významných celebrit z celého světa. Ubytování hledají, tak jako kdysi Johann Sebastian Bach nebo Friedrich Schiller, v Grandhotelu Pupp. Jan Jiří Popp, cukrář z Veltrus u Slaného, přišel roku 1760 do Karlových Varů za prací.

JOHANN GEORG PUPP

SLAVNÍ PODNIKATELÉ

Karlovy Vary hostí každý rok mnoho významných celebrit z celého světa. Ubytování hledají, tak jako kdysi Johann Sebastian Bach nebo Friedrich Schiller, v Grandhotelu Pupp.

Jan Jiří Popp, cukrář z Veltrus u Slaného, přišel roku 1760 do Karlových Varů za prací. Bylo mu sedmnáct let a stal se tovaryšem v cukrářské dílně Petera Mitterbachera, umístěné v karlovarském domě U melounu. Po patnácti letech služby se Popp roku 1775 oženil s Mitterbacherovou dcerou Franciscou, čímž vyženil značný majetek. Začal se podepisovat jako Johann Georg Pupp.

PUPPŮV ČESKÝ SÁL

Historie hotelů v Karlových Varech začala již na počátku 18. století. Roku 1701 byl na objednávku tehdejšího starosty města Deimla postaven hotelový dům s názvem Saský sál. V roce 1728, za starosty Andrease Bechera, k němu byl v pravém úhlu přistavěn druhý, takzvaný Český sál. Právě ten v roce 1775 koupil Johann Georg Pupp a zahájil jeho rozsáhlou modernizaci. Malířskou výzdobu provedl známý výtvarník Josef Kramolín. Pod vedením Johanna Georga Puppa se Český sál stal brzy špičkovým centrem společenského dění, v němž se scházela místní honorace, významní lázeňští hosté i příslušníci šlechty.

Když Pupp v roce 1810 zemřel, zanechal po sobě dva syny, Josefa a Johanna. Český sál zdědil starší Josef, který však také brzy zemřel a majetek připadl jeho manželce Barboře. Ta musela hotel roku 1827 prodat. Druhý z Puppových synů Johann se pak dlouho snažil rodinný podnik získat zpět. Podařilo se to až jeho synovi Heinrichovi, který mezi lety 1832 až 1857 tři pětiny Českého sálu vykoupil.

RODINNÁ HOTELOVÁ FIRMA

Heinrich Pupp zemřel roku 1864 a jeho podíl v Českém sále zdědili jeho synové Anton, Julius a Heinrich. Chytrými nákupy pozemků a nemovitostí se jim roku 1870 podařilo Český sál opět plně ovládnout. Bratři Puppové se pak 20. června 1872 stali oficiálními společníky rodinné hotelové firmy Gebrüder Pupp.

Za jejich vedení bylo dosaženo obrovského rozkvětu a slávy podniku. V rychlém sledu byly budovány četné novostavby, firma koupila pozemky bývalé papírny v Březové, u hotelu byla postavena kavárna, kulečníkový sál i restaurace. Roku 1889 získala společnost další objekty, mezi nimi i původní Saský sál. Většina těchto budov byla pak zbořena a na jejich místě vyrostl mezi lety 1892 až 1893 nový moderní hotel.

Rodinná firma změnila název na Grand Hotel Pupp AG. Prvním prezidentem akciové společnosti se stal Anton Pupp a později se bratři ve vedení střídali. Anton a Heinrich ve firmě současně dohlíželi na restaurační zařízení, Julius měl na starosti hotelové provozy, kavárnu a zahradnictví. Postupem času přebírali funkce ve firmě jejich synové.

NOVOBAROKNÍ PŘESTAVBA

Na počátku 20. století se vedení hotelu ujal Antonův syn Julius Pupp, který se rozhodl pro novobarokní přestavbu celého komplexu. Ta měla s konečnou platností sjednotit ráz všech objektů. Podíleli se na ní známí vídeňští architekti Ferdinand Fellner a Hermann Helmer, jejichž dílem byla také Vřídelní kolonáda či budova karlovarského divadla.

Přestavba probíhala v letech 1905 až 1907 a hotelu mimo jiné přinesla i koncertní sál. Za vedení Julia Puppa se tak karlovarský hotel zařadil mezi tehdejší evropskou extratřídu. Poslední významná modernizace hotelu před druhou světovou válkou proběhla v letech 1922-1923 a byla orientována na interiéry budov. V každém pokoji vznikla mimo jiné koupelna s teplou a studenou vodou. V roce 1925 pak firma zakoupila ještě varhany do koncertního sálu za tehdy nemalou částku 260 tisíc korun.

PUPPOVÉ UŽ HOTEL NECHTĚJÍ

Po druhé světové válce se hotel dostal do majetku státu. Roku 1951 byl dokonce přejmenován na Grandhotel Moskva a ještě později na Moskva-Pupp. Stejně jako za dob minulých ho však navštěvovala řada prominentních hostů. Jen Johanna Sebastiana Bacha, Marii Terezii nebo Otto von Bismarcka vystřídali maršál Ivan Stěpanovič Koněv, kosmonaut Jurij Gagarin nebo básník Vítězslav Nezval.

Ke svému původnímu názvu se Grandhotel Pupp vrátil až po revoluci v roce 1989. V roce 1990 pak vznikla akciová společnost Grandhotel Pupp Karlovy Vary. Do hotelu byli pozváni také všichni příslušníci rodiny Puppů, kterých dnes žije ve světě kolem čtyřiceti. Nikdo z nich však neprojevil zájem v Karlových Varech podnikat, a tak ve firmě slavného jména není dnes žádný člen tohoto rodu zapojen.

* JOHANN GEORG PUPP (1743-1810)

Původně cukrář u hraběte Rudolfa Chotka se narodil 17. dubna 1743 ve Veltrusích u Slaného. Roku 1760 přišel pracovat do Karlových Varů, kde ho zaměstnal místní cukrář Peter Mitterbacher. O patnáct let později se Pupp oženil s jeho dcerou Franciscou Mitterbachovou, se kterou měl dva syny - Josefa a Johanna.

V roce 1775 zakoupil karlovarský hotelový dům, známý pod názvem Český sál a začal v něm podnikat jako restauratér a hoteliér. Pod jeho vedením se Český sál stal nejvýznamnějším centrem společenského dění v širokém okolí a navštěvovali ho takoví hosté, jako Johann Wolfgang Goethe nebo Friedrich Schiller.

Johann Georg Pupp zemřel 16. února 1810 ve věku nedožitých šedesáti sedmi let. Svůj majetek odkázal synu Josefovi.

* ANTON PUPP (1841-1907)

Syn Heinricha Puppa a pravnuk Johanna Georga Puppa se narodil 5. dubna 1841. Stal se cukrářem a roku 1866 se přiženil do rodiny výrobce minerální vody Heinricha Mattoniho. Společně se svými bratry Juliem a Heinrichem zdědil roku 1864 otcův podíl na Českém sále. Roku 1872 založili bratři rodinnou hotelovou firmu a roku 1890 ji transformovali na akciovou společnost. Anton Pupp se stal jejím prvním prezidentem.

Kromě podnikatelské činnosti byl i štědrým mecenášem a mnoho peněz věnoval na různé dobročinné akce. V Karlových Varech nechal postavit honosné domy Zlatá harfa, Themis a Thalfried a také známou secesní vilu Quissisana.

Zemřel 7. října 1907 ve věku šedesáti šesti let a zanechal po sobě sedm potomků.

Foto popis| Hlavní sál Grandhotelu Pupp z druhé poloviny 19. století.

Foto popis| Zahradní salon, rok 1907.

Foto popis| Grandhotel Pupp v současnosti.

BRAND24

Foto popis| Pohled na hotel v roce 1890.

Foto autor| foto: Profimedia. cz, ČTK, Hotel Pupp ( 4x)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).