Menu Zavřít

Grafton: Víme, kdo vydělává nejvíce

7. 3. 2014
Autor: Redakce

Společnost Grafton Recruitment provedla rozsáhlý průzkum platů napříč celou Českou republikou i všemi obory. Vydělá si víc webový developer v Praze nebo v Ústí nad Labem? A kde se daří inženýrům?

Průzkum českých platů probíhal ve druhém čtvrtletí roku 2013 na 14 pobočkách společnosti Grafton Recruitment po celé České republice. Data vyplývají jak z nástupních platů úspěšných uchazečů, tak z poptávek zaměstnavatelů.

IT na vzestupu

Sektor IT a telekomunikací se neustále rozvíjí a poptávka ze strany zaměstnavatelů rozhodně neupadá. Firmy jsou ale při výběru zaměstnanců pro práci v IT náročnější než dříve. S tím souvisí i nutnost ovládat minimálně angličtinu, často ale i němčinu. Ubývá také příležitostí na uplatnění pro absolventy, daleko větší šance mají uchazeči alespoň s dvouletou praxí.

Pokud jde o platy v IT sektoru, v loňském roce se téměř neměnily. Např. specialista technické podpory si v Praze přijde na 40−60 tisíc korun. Možná poněkud překvapivě na stejné platy dosahují i specialisté v Ústeckém kraji. Ani v sektoru vývoje u nás nedominuje ve výši výdělku Praha. Webový i herní vývojář si přijdou na 30−50 tisíc jak v hlavním městě, tak v Ústeckém kraji.

Inženýři s němčinou

Jste inženýr v oboru strojírenství nebo elektrotechniky s výbornými jazykovými dovednostmi a obstojnou praxí? Zaměstnavatelé se o vás budou prát. Takových uchazečů je totiž na trhu s nabídkou práce dlouhodobý nedostatek. Průmyslová výroba se neobejde ani bez obchodníků. Těch technicky a současně jazykově vzdělaných, je ale také nedostatek.

Stejně jako u jiných oborů i v případě inženýrství se angličtina stává nutností. Pokud chcete při hledání místa předběhnout svou konkurenci, zaujměte znalostí němčiny. Poptávka po uchazečích s němčinou totiž výrazně roste.

Kam za nejvyššími platy? Např. manažer kvality si v Libereckém kraji přijde na 80−90 tisíc korun měsíčně, což je o 20 tisíc korun více než za stejnou práci v Praze. I řadoví inženýři kvality jsou na tom v Liberci v průměru o 10 tisíc korun lépe. Dalším příkladem jsou inženýři ve výrobě nebo v údržbě. Ti si v Praze vydělají 30−40 tisíc. Oproti tomu v Liberci na 40tisícové hranici jejich platy teprve začínají.

Finance kvetou v Praze

Ve finančním sektoru jsou už od předloňského roku nejvíce poptávaní finanční kontroloři, analytici a finanční manažeři. Před absolventy dostávají přednost zkušení uchazeči s praxí 3−8 let. Řada mezinárodních firem, které na našem trhu fungují, téměř vždy požadují pokročilou znalost angličtiny.

Sféře financí ve výši platů dominuje hlavní město. Daňoví konzultanti si v Praze přijdou na 25−60 tisíc, hlavní účetní na 45−60 tisíc a např. finanční kontrolor minimálně s 3letou praxí na 60−80 tisíc korun.

Realizátor platového průzkumu, společnost Grafton Recruitment, v roce 2013 v České republice zprostředkovala pracovní místo téměř 2 tisícům uchazečů a dalším téměř 9,5 tisíce formou agenturního zaměstnání. I díky tomu, že svou nabídkou práce pokrývá již všechny regiony, se Grafton stal předním odborníkem v zaměstnávání u nás.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).