Menu Zavřít

Grabštejn dostane brzy nový kabát

20. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Rozsáhlou rekonstrukcí projde v příštích letech hrad a zámek Grabštejn. Náklady na opravu dosáhnou zhruba 50 milionů korun a financovat je bude ministerstvo financí. „Prostředky pro Grabštejn uvolnilo již před třemi lety a až dosud se čekalo na památkáře, než připraví projektovou dokumentaci a provedou odborné průzkumy,“ řekl kastelán Jan Sedlák.

Navíc skončí výběrové řízení na dodavatele dalších dvou etap obnovy.

BRAND24

Restaurovat se bude střecha, na níž nahradí stavbaři lepenkovou krytinu keramickými taškami. Opravovat a konzervovat se bude i obvodový plášť hradu s renesanční grafitovou omítkou. Ve východním křídle hradu vznikne eurocentrum. Půjde o prostory, kde bude kancelář, technické a správní zázemí a místnosti pro společenské akce. „V interiérech, kde jsou cenné historické exponáty, jako varhany, nábytek nebo kožené předměty, je zimní provoz zcela nevhodný,“ uvedl kastelán. Společenská část umožní hradu pořádat kulturní programy celoročně.

Grabštejn leží v Libereckém kraji nedaleko Trojzemí Čech, Německa a Polska. Na jeho obnově se podílel i Česko-německý fond budoucnosti. Roční návštěvnost se pohybuje okolo 20 tisíc lidí. Letos míří na hrad zatím více turistů než loni.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).