Menu Zavřít

Gourmet revue

11. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Flambée - Cloud 9 - Czech Bar Awards 2008

Flambée
Sezona kořenovců
Pouštní lanýže zmiňuje už bible, lanýže coby afrodiziakum zase Jean Antheleme Brillat-Savarin. Podle podzemního původu byly nazývány plody ďáblovými, stará česká kuchyně je znala pod názvem kořenovec. Na vrcholku všech legend o lanýžích stojí proslulé bílé lanýže Alba z Piemontu, které nejradikálnější gurmeti odmítají jakkoli upravovat a narušovat jejich nenapodobitelnost jakoukoli jinou příchutí.
Pražský restaurant Flambée je nyní možná překvapí. Od 12. listopadu nabízí menu z bílých lanýžů Alba v podání svého šéfkuchaře Lukáše Otáhala, jemuž přispěl znalec oboru, sardinský kuchařský mistr Claudio Manci. Výsledkem jsou chody minimalistické jako krémové rizoto s plátky bílých lanýžů, ale právě i opusy komplikovanější, příkladem budiž pošírované suprême prsíčko z křepelky se sardinským kuskusem, pórkem gratinovaným sýrem Fontina v lanýžové pěně a plátky bílých lanýžů. A ovšem lanýžová zmrzlina.
Co se další legendy týká, tu Flambée jen potvrdí. Jeden gram lanýže v něm přijde na 290 korun.

Cloud 9
V nebi bez kořalky
Šéfbarman hypermoderního baru na střeše hotelu Hilton Prague Roman Uhlíř vyhrál soutěž o nejlepší nealkoholický koktejl v rámci akce Mattoni Grand Night. Vítězný nápoj baru Cloud 9 dostal název Ginger Rain a je nealkoholickou variantou originálního koktejlu Cloud 9 Mystic. Cloud 9 je typickým sky barem, které v českém hlavním městě dosud nevídáme. Byl slavnostně otevřen teprve letos v září a mimo jiné nabízí devět originálních signature drinků.

Czech Bar Awards 2008
Pro dlouhé zimní večery
První ročník soutěže Czech Bar Awards 2008, kterou vyhlásil odborný gastronomický časopis Barlife, vyvrcholil první listopadový týden v pražské tovární hale Šaldovka.
Finálové účastníky tvořily podniky, které získaly nejvyšší počet hlasů od veřejnosti, a jeden podnik do každé z kategorií nominoval odborný garant soutěže, časopis Barlife. Slavnostního vyhlášení výsledků se zúčastnili svými show dva mixologové patřící mezi absolutní současnou světovou špičku: Jamie Boudreau z USA a Philip Duff z Irska.
Co mohou návštěvníci zaručeně očekávat od vítězných podniků? „Čisté přátelské prostředí, kvalitní nabídku a také edukovaný, zručný i upravený personál, který s hosty umí komunikovat,“ tvrdí ředitel soutěže Martin Kraut.

Vítězové Czech Bar Awards 2008

Nejlepší CAFÉ BAR/KAVÁRNA
Café Savoy, Praha
(další finalisté: Café Louvre, Praha; Cafe Cafe, Praha; City Café, Bohumín; Nespresso Boutique & Bar, Praha)

Nejlepší KOKTEJLOVÝ BAR
Bugsy´s bar, Praha
(Cocktail bar Žlutá ponorka, České Budějovice; Co kdyby…., Havířov; El Cid, Plzeň; Zapa bar, Praha)

Nejlepší DESIGNOVÝ BAR
Cocktail Bar Žlutá ponorka, České Budějovice
(Envy Bar, Plzeň; Havana Club, Tábor; Jack Daniel´s Pub, Sokolov; Modrý Zub, Praha)

Nejlepší HOTELOVÝ BAR
Barego - Mandarin Oriental, Praha
(Be Bop Bar Radisson SAS Alcron Hotel, Praha; Becher´s Bar, Karlovy Vary; Lounge bar – hotel Palace, Praha; Zest Bar Hilton, Praha)

Nejlepší PIVNÍ BAR
Potrefená Husa Na Verandách, Praha
(Black stuff Irish Pub, Olomouc; První pivní tramway, Praha; Restaurace Sportovka, Jablonec nad Nisou; U Pinkasů, Praha)

BRAND24

Více na:
www.barawards.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).