Menu Zavřít

Gourmet revue

9. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Krize prochází hrdlem * Evropa si to vypije * Pět a půl hodiny ke slávě

Velká Británie
Krize prochází hrdlem
Do křížku s recesí se pustily britské restaurace a puby. Podle šetření agentury Reuters stále více venkovských restaurací začíná podávat obědy za symbolickou cenu jedné libry (zhruba 29 korun). Jídla za 99 pencí inzerují i bufety McDonald’s.
Mark Hastings, vedoucí skupiny sdružující majitele hospod a výrobce piva British Beer and Pub Association, vysvětluje nový trend faktem, že sektor je mimořádně ohrožen nynější krizí a v zemi se zavírá pět hospod denně.
Poprask vyvolalo rozhodnutí britského řetězce Wetherspoon, který po Británii provozuje 713 hospod, prodávat pivo Greene King IPA za mimořádně sníženou cenu 0,99 libry za pintu (0,568 litru). Odborníci skupiny Alcohol Concern, která bojuje s nadměrnou konzumací alkoholu, reagovali kritikou, že reálné ceny piva jsou nyní i bez slev o 65 procent nižší než v roce 1980. „Počet lidí hospitalizovaných kvůli nemocem spojeným s alkoholem roste ohromujícím tempem,“ řekl šéf organizace Nicolay Sorensen. Upozorňuje, že léčba těchto nemocí přijde britské zdravotnictví ročně na 2,7 miliardy liber (77 miliard korun).

Ochraptělý slavík zavřel
Minulý týden zhasla světla podniku Gott Gallery Restaurant ve Spálené ulici v centru Prahy. Restaurace patřila podnikateli Janu Moťovskému, který je od loňského srpna nezvěstný. Poté restauraci provozoval jeho bratr Roman, který, jak informoval zpravodajský server iDnes, nechce v aktivitách svého bratra pokračovat. Další provoz restaurace neplánuje ani manželka nezvěstného podnikatele Kateřina Moťovská. Jako další z důvodů zavření podniku uvádí Moťovského firma Bohemia Investment Group „drtivý nájem“. Je ale třeba podotknout, že Gott Gallery Restaurant se od počátku profiloval také mizernou kuchyní. Podle reportérek týdeníku EURO byly některé pokrmy na hranici poživatelnosti. V testu z listopadu 2007 dostal pouhých 71 bodů ze 100, přičemž kvalita jídla byla hodnocena nebývale nízkou známkou 29 bodů z 50.

BRAND24

Kampa Park
Pět a půl hodiny ke slávě
Sous chef restaurace Kampa Park Jan Všetečka finišuje s přípravou na celosvětové finále gastronomické soutěže Bocuse d’Or. Mezi prestižní společnost kuchařů z 24 zemí pěti kontinentů, která se utká 27. až 28. ledna v Lyonu, se kvalifikoval osmým místem při evropském finále ve Stavangeru. Jan Všetečka spolu se svým commis (asistentem) Ondřejem Landou musí předložit dva originální recepty připravené ze zadaných surovin. Pro pokrm z masa to je steak z býka plemene Aberdeen Angus, oháňka, líčko a žebra, rybí specialitu budou chystat z čerstvé tresky, mušlí svatého Jakuba a norských krevet. Soutěžící mají na přípravu přesně pět a půl hodiny. Jídla předloží nejprve na velkém prezentačním tácu. Následně je rozdělí na čtrnáct stejných porcí pro odbornou porotu, přičemž na veškeré servírování budou mít pouhých deset minut.
Soutěž, která se koná každé dva roky, vděčí za název svému zakladateli, francouzskému mistru kuchaři Paulu Bocusovi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).