Menu Zavřít

Google spustil nejrychlejší podmořský kabel

1. 7. 2016
Autor: Global Marine Photos, CC BY 2.0; Flickr

Nový podmořský kabel, který zvládne přenášet data rychlostí 60 Tb/s, byl ve čtvrtek zprovozněn mezi Japonskem a USA. Stál 300 milionů dolarů (7,3 miliardy korun) a podílelo se na něm šest společností včetně Googlu.

Kabel se táhne pod Tichým oceánem v délce devíti tisíc kilometrů a spojuje americký Oregon a dvě místa na japonském ostrově Honšú. Byl pokládán od roku 2014 a nese příznačný název Faster (rychlejší).

„Od začátku jsme si pořád opakovali ‘rychleji, rychleji, rychleji´ až se z toho v jeden okamžik stal název projektu,“ vysvětluje Hiromitsu Todokoro, šéf komise, která měla výstavbu na starosti.

Žádný jiný podmořský kabel nepřenáší data tak rychle jako Faster. Své prvenství ale nebude mít na dlouho. V říjnu příštího roku má být spuštěn kabel Marea mezi USA a Evropou s ohlášenou kapacitou přenosu až 160 Tb/s. Spolupracují na něm Microsoft, Facebook a Telxius, dceřiná společnost španělské Telefóniky.

CONTENT24

Z kabelu Faster má mít užitek nejen USA a Japonsko, ale celá oblast východní Asie a Pacifiku. Do konsorcia společností patří kromě Googlu ještě China Mobile International, China Telecom Global, Global Transit, KDDI a Singtel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).