Menu Zavřít

Glosy

6. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Separé pro pupkáče

Když se loni naše redakce podílela na vyhodnocení soutěže o nové neotřelé podnikatelské projekty, jako opravdu dobrý mi připadal zejména jeden nápad. Ten o oddělených fitness centrech pro muže a ženy. Vycházel z toho, že představitelky křehčího pohlaví nemají rády, když na jejich křivky při cvičení mlsně civí přítomní chlapi. Speciální sportovní centrum pro ženy mělo mít také design evokující přírodu. Naopak centrum pro muže by bylo laděno industriálně. A i oni by uvítali větší soukromí.

Není nic příjemného, když obtloustlý úředník v potu tváře statečně bojuje na rotopedu se svou nadváhou a v této nepříliš důstojné situaci jej s úsměškem pozorují pyšné barbínoidní cvičenky. Takže pro obě pohlaví užitečný nápad. Minulý týden jsem šel ale jednou postranní pražskou uličkou. A co nevidím? Specializované fitko pro ženy. Tak vida, i v podnikání tu asi bylo snad už všechno.

BRAND24

Morální impulz

Reforma justice ve své současné podobě řeší problémy systému, ne jeho jednotlivých součástí. Mění soudy, nikoliv soudce samotné. Podle stínové ministryně Marie Benešové postrádá morální impulz. Hlavním nástrojem reformy jsou přitom legislativní změny. Jenže zákonem morálku nikdo nezvedne – ani soudcovskou, ani žádnou jinou. Zákon se nepostará o to, aby byli všichni soudci dobří, čestní a spravedliví. Nebezpečí, že se vaše kauza dostane do rukou špatného či podjatého soudce, bude hrozit vždycky. Stejně jako nebezpečí, že chirurg, který vás bude operovat, udělá chybu, nebo hrozba, že pokladní, do jejíž fronty jste se postavili v supermarketu, bude pomalejší. Systém lze zreformovat poměrně snadno, lidi, kteří v něm jsou, už hůř. Asi by to skutečně chtělo trochu toho morálního impulzu. Jenže kde vzít a nekrást?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).