Menu Zavřít

GLOSY

22. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Privatizace hnědouhelných společností už zná své finalisty. Výběrová komise je vybrala hlavně podle podnikatelského záměru. Výsledky předá vládě, a tak se můžeme těšit na další zpackanou privatizaci. Všechna kritéria kromě ceny jsou totiž neobjektivní a zavánějí korupcí.

Nezaměstnaní Baníku

A co víc, krásné sliby se velmi špatně vynucují. Úžasné podnikatelské záměry měla také indická firma LNM, když privatizovala ostravskou Novou huť. Chtěla investovat do regionálních projektů snižování nezaměstnanosti, a to byl také jeden z důvodů, proč vyhrála. Teď už je po privatizaci, a peníze určené na rozvoj Slezska skončily v kapsách fotbalistů a bafuňářů Baníku Ostrava. Jaké z toho plyne poučení? Chomutovští i sokolovští ostrouhají také, neboť každý region má nějaký svůj baník.

jš)

Kolik nás stojí politici?

BRAND24

Často je slyšet rozhořčené hlasy, na kolik přijde Senát, kolik si poslanci vyplatili na nejrůznějších náhradách, jak drahá byla jejich ubytovna, kde všude se zpronevěřily stamiliony v pochybných státních zakázkách. Tyhle částky jsou ale zanedbatelné. Škody páchané politiky se rovnají výši státního rozpočtu. V roce 2004 tedy dosáhnou 869 miliard korun s připočtením cca 110 miliard tzv. zdravotního pojištění, místních a koncesionářských poplatků a nucených odvodů do nejrůznějších fondů. Plus ztráty spotřebitelů ze zvýšených cen (v důsledku celních bariér, zákonů a nařízení, kdy peníze nejdou přes státní rozpočet, ale přímo privilegovaným). A k tomu je tu hodnota volného času, o který lidé přijdou kvůli nejrůznějším byrokratickým povinnostem.

bar)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).