Menu Zavřít

Kvůli vám hoří pralesy. Greenpeace obviňuje potravinářské giganty

13. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Firmy Nestlé, Mondelēz a Unilever podporují vypalování pralesů v Indonésii kvůli produkci palmového oleje. I když se zavázaly, že budou používat pouze olej z udržitelných plantáží, tvrdí zástupci ochránců životního prostředí.

Výrobci potravin Nestlé, Mondelēz International a Unilever jsou členy takzvaného Kulatého stolu pro udržitelnou výrobu palmového oleje (RSPO). Sdružení zdůrazňuje, že nepodporuje vypalování pralesů pro pěstování palem olejných.

Organizace Greenpeace ale tvrdí, že firmy ve svých produktech používají palmový olej z Indonésie od výrobců vypalujících pralesy pro nové plantáže.

RSPO uvedl, že pouze 0,5 procenta ze všech požárů v Indonésii, kterých bylo od začátku roku registrováno přes 70 tisíc, je možné spojit s jejich členy. Zpráva Greenpeace naopak konstatuje, že 75 procent požárů v zemi je spojeno se členy udržitelné výroby palmového oleje.

Zástupci firem Nestlé a Mondelēz, jež vyrábějí také v ČR cukrovinky, obvinění odmítají. Tvrdí, že suroviny, které používají, nevedou k deforestaci.


Šlehačka ve spreji? Často bez mléka, v Česku stačí voda, palmový olej a chemie

Šlehačka ve spreji, ilustrační foto


Požáry v Indonésii, ale také v Malajsii nebo na Filipínách, jsou zakládány úmyslně, protože se jedná o nejlevnější způsob, jak získat nové plochy pro zemědělskou produkci. V tomto roce hořící lesy v Indonésii už vyprodukovaly více CO2 než Velká Británie za celý rok.

Výrobci potravin, drogistického zboží a kosmetiky se zavázali, že do roku 2020 budou využívat pouze takzvaný udržitelný palmový olej. Mluvčí švýcarského potravinářského gigantu Nestlé nicméně doplnil, že společnost ukončí spolupráci s každým dodavatelem palmového oleje, který je nebo bude spojen s vypalováním pralesů. Požáry mají zakládat hlavně drobní farmáři a nezávislí producenti palmového oleje.

Zástupci firmy Mondelēz zdůraznili, že dělají vše pro to, aby v sektoru potravinářství dosáhli změny, jež povede pouze k udržitelné produkci potravin. Sami také přistupují ke kontrolám svých dodavatelů. Pokud se prokáže, že nerespektují pravidla udržitelnosti, tak s nimi rozvazují spolupráci.

Obvinění firmy Greenpeace hodlá firma se sídlem v americkém státě lllinois, jež v České republice vlastní značku Opavia, sama prověřit. Bez spolupráce s vládami a místními farmáři v zemích jižní Asie nebude ale možné dosáhnout pokroku v ochraně pralesů, vzkázal mluvčí Mondelēz International.

Dále čtěte:

BRAND24

„Perfektní pro náš produkt.“ Výrobce Nutelly brání palmový olej

Nutella, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).