Menu Zavřít

Gekko se vrací

30. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Režisér Oliver Stone finišuje s pokračováním slavného snímku Wall Street

Je to jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku. Do kin přijde po odkladech na konci září, zvědavost ale vzbuzuje už několik měsíců. Především v tom, zda lze dvakrát vstoupit na stejnou Wall Street. Sám režisér Oliver Stone přiznává, že spíše nikoli. To ale neznamená, že pokračování slavného, třiadvacet let starého snímku Wall Street s Michaelem Douglasem v hlavní roli, bude nuda. Jestli americký herec získá za svůj výkon opět Oscara jako v roce 1988, zatím nemůže nikdo říct.

Hrdinou proti očekávání

Slogan „Greed is Good“ neboli „chamtivost je správná“ vystřídá na první pohled méně výbušné, o to však záludnější motto.Volně navázaný příběh má název Wall Street: Money Never Sleeps podle základní životní myšlenky hlavního protagonisty, že peníze, na rozdíl od lidí, nikdy nespí. Rámcový děj filmu už autoři zveřejnili. Odehrává se v předjaří nedávné finanční krize, někdy v roce 2008. Hlavní hrdina, nelítostný bankéř Gordon Gekko, se po dlouhých letech vrací z vězení, kde si poseděl za insider trading (obchodování s cennými papíry na základě neveřejných informací – pozn. red.). V kapse má pár milionů dolarů, což je z pohledu wallstreetských bankéřů suma téměř mizivá. Přichází právě ve chvíli, kdy jsou finanční trhy před zhroucením, ale jen málokdo si to zatím uvědomuje. A chce zpátky do hry. Pracovní problémy se prolínají s jeho těžkou situací v osobním životě. Gekko se snaží najít cestu ke své dceři, jíž se kvůli pobytu za mřížemi odcizil. K tomu by mu měl pomoci i její snoubenec Jacob Moore, mladý nadějný analytik z Wall Streetu. Gekko na oplátku slibuje pomoc jemu. Detaily zůstanou publiku nějakou dobu skryty. Ten, kdo čeká, že film ponese závažné poselství, v němž budou hamižní bankéři postaveni na pranýř, ale může být zklamán. Je docela dobře možné, že diváci základní poselství filmu pochopí jinak než tvůrci. Tak tomu bylo i před třiadvaceti lety u prvního snímku. „Chtěli jsme zachytit hypermaterialismus této (wallstreetské – pozn. red.) kultury. To byl od začátku záměr filmu. Ne udělat z Gordona Gekka hrdinu,“ popsal magazínu Vanity Fair scenárista prvního snímku Stanley Weiser. Film byl mimořádný ještě jednou věcí: šlo zřejmě o první a poslední dílo, které věrohodně i poutavě zobrazilo nesrozumitelné prostředí finančního světa. „Dobrých filmů o byznysu je tak málo a Wall Street je obzvlášť složité téma. Vyprávět ve filmu o finanční manipulaci na Wall Streetu je jedna z nejtěžších věcí, které můžete udělat,“ myslí si i režisér Oliver Stone.

BRAND24

Mazaní mladíci versus senilní starci

Ten zcela bezelstně přiznává, že mu finanční deriváty a složité zákulisí investičních bank příliš neříkají. Což mu ale nebrání, aby o nich natočil výborný film. Americkému společenskému magazínu, který se pídil po informací o Wall Streetu 2, Stone přiznal, jak ho lidé v osmdesátých letech obdivovali. Mysleli si totiž, že předpověděl burzovní krach v roce 1987. „Nepředpověděl jsem burzovní krach. Neměl jsem o něm ponětí,“ řekl Vanity Fair suše. Složitá čísla a nepřehledné kalkulace nebyly tím, co jej k tématu přivedlo, naopak. Stone chtěl jednoduše dokázat, že se o této na první pohled nezajímavé matérii dá natočit přitažlivý film. A druhou inspirací byl pro něj jeho otec Louis, který byl naopak v prostředí brokerů a akcií jako doma. Proč se Stone rozhodl po dvou dekádách pro návrat do stejného prostředí? Roli přirozeně hrál obrovský úspěch prvního filmu. A také představa, že bouřlivé dění na amerických finančních trzích v posledních dvou letech dodá autorům dostatek podnětů ke zpracování. „Protože je to důležité. Jde o kolaps kapitalismu i celé naší společnosti. Náš život se změní,“ odpověděl Stone po jistém váhání na otázku, co jej přesvědčilo k návratu. Právě nedávné zemětřesení na Wall Streetu je ale pro tvůrce paradoxně i největším problémem. Přestože film volně navazuje na svého předchůdce, musí se vypořádat s odlišným prostředím. Slavná ulice na dolním Manhattanu se obrazně řečeno z gruntu proměnila. V osmdesátých letech se podle Vanity Fair dal scénář vystavět na příběhu nezkušeného mladého kluka, bažícího po úspěchu a penězích, jemuž v cestě nahoru „pomůže“ protřelý a všehoschopný bankéř. „V roce 2010, poté, co byly všechny společnosti na Wall Streetu zničeny mladými muži, kteří se vymkli kontrole, je mnohem pravděpodobnější, že by mladík starce přelstil,“ uvedl časopis. Druhou věcí je, že zatímco před dvaceti lety byl zlovolný Gordon Gekko výjimkou, dnes jich je ve finančních institucích tolik, že „splývají s krajinou“.

Díky, Michaele!

Kvůli mravnostnímu posunu museli scenáristé vyměnit i jednu z hlavních postav. Buda Foxe neboli naivního ambiciózního mladíka v podání Charlieho Sheena vystřídá o něco méně naivní, ale stejně mladý Jacob Moore. Slovy scenáristy Allana Loeba je už „trošku moudřejší a trošku zkorumpovaný“. Moora ztvární třiadvacetiletý americký herec Shia LaBeouf. Rodáka z Los Angeles řada lidí kvůli jeho líbivé tvářičce nepovažovala za nejvhodnější typ pro snímek z finančního prostředí. Pravda je, že zatím sbíral zkušenosti spíše v akčních filmech, například v Transformers. Podobně jako Stoneovi ani LaBeoufovi složité mechanismy fungování Wall Streetu příliš neříkají. Michael Douglas coby Gordon Gekko ale zůstal. Pětašedesátiletý herec si za roli v prvním snímku odnesl cenu Americké filmové akademie. A často se mu prý stávalo, že jej ve společnosti zastavovali blahobytní muži, kteří mu od srdce děkovali, že právě herec může za jejich úspěšnou kariéru. Poté, co viděli poprvé Gordona Gekka v akci, rozhodli se totiž dát přednost bankovnictví před jiným oborem. Douglas nakonec k účinkování v druhém díle svolil. To, že byla premiéra filmu odložena z dubna na září, mu nijak nevadí. „Myslím, že září je pro film lepší načasování. Od začátku bylo poměrně nereálné, aby se snímek, dotočený těsně před Vánocemi, dostal do kin v dubnu,“ svěřil se blogu Speakeasy, patřícímu pod Wall Street Journal. Když byl dotázán, co si myslí o nejnovějším skandálu přední investiční banky Goldman Sachs (Americká komise pro cenné papíry viní banku z toho, že manipulovala se složitými finančními deriváty v neprospěch klientů – pozn. red.), odpověděl: „ Zatím je příliš brzy něco říkat. Nemyslím si, že je ta věc u konce. Bude muset přijít ještě podrobnější vyšetřování. A další případy se zřejmě objeví. Kdo ví?“ Pokud se ukáže, že měl Douglas pravdu, nebude možná připravovaný Stoneův snímek poslední.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).