Menu Zavřít

Geithnerův plán: Rychle a plynule

2. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Když obchody poběží svižně, ...

Celý podtitul: Když obchody poběží svižně, ceny hypotečních cenných papírů by se mohly stabilizovat. Banky je však třeba ještě trochu chlácholit

Akciový trh zažil 23. března prudké zotavení, když americký ministr financí Timothy Geithner konečně oznámil podrobnosti plánu, jenž má bankám za účasti soukromých investorů pomoci zbavit se problémových hypotečních aktiv. Není na tom nic tajemného: podpora významným bankám, aby mohly znovu začít půjčovat, je nezbytná, má-li se ekonomika vzchopit. Zabere to? Mohlo by, ale zřejmě bude nejprve třeba prodat některá velká bankovní aktiva a potom zajistit plynulý proud obchodů až do konce roku.
Geithner si myslí, že je k dispozici správná směs pobídek k rychlému nastartování programu. Bude však zapotřebí nepřerušovaný proud obchodů, aby se ustálily atraktivní ceny pro nejrůznější půjčky na bydlení a cenné papíry vázané na hypotéky, jichž se banky po čertech těžko zbavovaly od chvíle, kdy koncem roku 2007 začala úvěrová krize. Smyslem veřejně-soukromého investičního programu ministerstva financí je to, aby vznikala investiční sdružení, kde se bude spojovat vládní hotovost s vlastním kapitálem soukromých investorů. Strýček Sam pak bude půjčovat těmto sdružením peníze za nižší než tržní sazby, aby měla více financí na skupování špatných aktiv bank. Tím, že poskytne většinu financí – a omezí potenciální ztráty soukromých investorů – Geithner doufá, že podnítí předkládání konkurenčních nabídek, čímž vzniknou pro toxická aktiva reálné ceny a tato aktiva se dostanou z bilancí bank. „Cílem je poskytnout trhu likviditu za rozumných podmínek,“ říká Larry Summers, šéf Národní ekonomické rady (NEC) prezidenta Obamy. Zájem o účast zatím vyjádřila obří firma z oblasti private equity Blackstone Group, dále společnost Pimco, jejíž specializací jsou dluhopisy, a další investoři. Ti očekávají, že koncem května nebo v červnu ministerstvo financí připraví několik významných obchodů. William H. Gross, investiční spoluředitel společnosti Pimco, tvrdí, že když vláda bude půjčovat sdružením jen za dvouprocentní úrok – což trh očekává – investoři by mohli platit asi šedesát centů z dolaru za devalvovaná aktiva s výnosem kolem patnácti procent. Prodávající by pořád ještě museli dělat ústupky, ale daleko menší, než kdyby byli nuceni prodávat za dnešní výprodejní ceny. „Geithnerův plán významně zaplňuje mezeru, ale přesto si budeme muset počkat, zda něco nebude překážet trhu,“ říká Gross.
Protože ministerstvo financí hodlá koupit bankovní aktiva až za bilion dolarů, Gross chce ve druhém pololetí vidět měsíční proud obchodů ve výši 150 miliard dolarů. Takovýto objem bude třeba, aby se dosáhlo nepřetržitého zvyšování cen. „Když se to osvědčí, začnete zjišťovat, že se ceny bydlení a hypotečních cenných papírů stabilizují a možná i stoupají,“ říká Steven Persky, řídící partner společnosti Dalton Investments. Profesionálové z finanční branže říkají, že potrvá měsíc, nebo dokonce dva, než bude známo dost detailů o podmínkách tohoto obchodu, aby se rozhodli, zda stojí za to, se ho zúčastnit. Silná reakce proti odměnám v AIG má rovněž za následek, že partnerská spolupráce se strýčkem Samem je riskantní. „Dokud neuvidíme, jak působí oceňovací mechanismus, sazby, které nabízí vláda, a očekávané výnosy, nebudeme vědět, jak to s těmi obchody je,“ říká Robert A. Eisenbeis, hlavní monetární ekonom firmy Cumberland Advisors. Dalším problémem je, že bankéři si už stěžují, že by mohli být nuceni provádět velké odpisy, kdyby ceny problémových aktiv zůstaly příliš nízko. Když se banky odmítnou zapojit, program ministerstva financí neuspěje. To je jeden z důvodů, proč se Obama 27. března sešel s vrchními řediteli JPMorgan Chase, Citigroup a dalších bank. Bude tedy velmi důležité, aby nabídkový proces zmenšil mezeru mezi tím, co za aktiva zaplatí kupující a za co je budou prodávat banky. Trh je teď zčásti hluboce zmrazený, protože se ani jedna ze stran neshoduje na hodnotě kontaminovaných hypotečních aktiv. Investoři, kteří nechtějí platit příliš mnoho, si myslí, že většina hypotečních aktiv má hodnotu zhruba dvacet až třicet centů z dolaru.
Mnoho bank však tvrdí, že hodně dobrých hypoték bylo sraženo na nejnižší možné ceny, a chtějí sedmdesát až osmdesát z dolaru; kdyby akceptovaly méně, vedlo by to k dalším zkázonosným odpisům. A pokud, jak se očekává, američtí činitelé stanovující pravidla usnadní bankám to, aby se mohly takovým odpisům vyhnout, banky možná budou ještě méně ochotné prodávat se ztrátou.
Vládní představitelé dávají jasně najevo, že vzhledem k tomu, co je v ekonomice v sázce, očekávají od bank, že si dají říct. Ty, které v současných takzvaných zátěžových testech dopadají špatně, nebudou mít kromě spolupráce příliš na výběr. Když spolupracovat nebudou, očekávejte další výkyv nálady na trhu, tentokrát směrem k zoufalství.

BOX:
VEŘEJNĚ-SOUKROMÝ INVESTIČNÍ PROGRAM ZBLÍZKA
Koncepce Ministerstvo financí, Federální úřad pojištění vkladů (FDIC) a Fed doufají, že investují finance daňových poplatníků ve výši 75 až 100 miliard dolarů k nákupu půjček na bydlení a hypotečních cenných papírů v ceně až bilion dolarů.

Půjčky na bydlení Soukromí investoři budou podávat nabídky na pooly bankovních půjček, které bude dražit FDIC. Investoři a vláda si budou brát stejné kapitálové podíly a FDIC bude ručit za financování až šestinásobku celkové částky.

Toxické hypoteční cenné papíry Soukromé fondy budou kupovat toxické cenné papíry a dostávat od ministerstva financí ekvivalent jedna ku jedné k získanému kapitálu a další vládní finance, aby zvýšily kupní sílu.

BRAND24

BOX 2
Předejít příští krizi Obamova administrativa navrhla, aby ministerstvo financí dostalo pravomoc reorganizovat finanční obry, pokud by jejich kolaps ohrožoval ekonomiku. To je vhodnější přístup než spoléhat se na konkurzní soudy. Ekonom Nouriel Roubini z Newyorské univerzity, uznávaný za to, že předpověděl současnou krizi, tvrdí, že taková pravomoc už měla být udělena dávno.
Roubiniho blog si lze přečíst na http://bx.businessweek.com/bailout/reference/

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).