Menu Zavřít

GE Money Bank se přejmenuje a vstoupí na burzu

25. 4. 2016
Autor: Jan Hrouda, Euro

GE Money Bank vstoupí okolo 5. května na pražskou burzu s cenovým rozpětím akcií od 68 do 85 korun. Při střední hodnotě to znamená kapitalizaci 39,1 miliardy korun. Banka se přejmenuje na Moneta Money Bank. Nabídka souvisí se záměrem amerického konglomerátu General Electric prodat banku do příštího roku a zaměřit se na průmyslovou činnost.

„Jsme potěšeni, že po silné prvotní odezvě ze strany institucionálních investorů dnes můžeme zahájit plánované IPO. Jako další významný krok na naší cestě k tomu stát se nezávislou českou bankou dnes současně oznamujeme naši novou obchodní firmu a značku - MONETA Money Bank,“ uvedl generální ředitel GE Money Bank Tomáš Spurný.

Firma nabídne většinu svých kmenových akcií institucionálním investorům. Žádné nově vydané akcie nebudou nabízeny. Konečná cena cenných papírů by měla být oznámena 5. května nebo v blízkosti tohoto data. Následující den po oznámení ceny se titul začne na pražské burze obchodovat. Ještě dnes by měly být kompletní informace k dispozici v prospektu na webových stránkách banky.

Cenové rozpětí je férové

Cenové rozpětí nabídky akcií Moneta Money Bank je vzhledem k současným podmínkám na trhu relativně férové, řekl hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl. Pokud cena akcií hned první den výrazně nevzroste, mohl by se podle něj vyplatit i přímý nákup na trhu. Očekává, že Moneta nabídne investorům zajímavou dividendu, a proto se dá v prvních dnech čekat silný zájem českých drobných investorů.

„Oznámené rozpětí ceny úpisu je v souladu s mým očekáváním a myslím, že ponechává ještě i solidní prostor na další růst ceny akcií banky v rámci obchodování na pražské burze,“ uvedl hlavní investiční stratég společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. „Nedá se říci, že by mne nový název úplně zaujal, ale dejme mu čas,“ podotkl.

Prezident Asociace českých reklamních agentur Pavel Brabec míní, že přejmenování je vynucený stav, na který se složitě a dlouho připravovali. Osobně se mu nové jméno nelíbí, ale připouští, že on není cílová skupina. „Investice do jména značky je vždy dlouhodobým a finančně náročným komunikačním procesem. Bourat hrad, který pevně stojí a je nedobytný, je přece nesmysl. Veškeré změny proto sebou nesou vysoké náklady i požadavky na novou architekturu komunikace,“ vysvětlil.

GE bude banku ještě dva roky podporovat

GE prodá v bance majoritu, po dobu 180 dnů si ponechá významný minoritní podíl. Během dalších dvou let ji bude dále podporovat. Ve statutárních orgánech bude mít dva zástupce z pěti, upozornil již dříve Spurný. Dividendová politika banky počítá s každoročním vyplácením 70 procent čistého zisku.

Skupina GE Money, do které patří GE Money Bank, GE Money Auto a GE Money Leasing, vytvořila v Česku v roce 2015 podle mezinárodních účetních standardů čistý zisk 4,5 miliardy korun.

BRAND24


Čtěte také:

Banky platí nejlépe. Přes 300 Kč na hodinu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).