Menu Zavřít

GE Aviation Czech bude spolupracovat s rakouským výrobcem elektromotorů ATB

11. 2. 2019
Autor: GE Aviation

Česká společnost GE Aviation Czech a rakouská ATB Antriebstechnik AG se dohodly na spolupráci při vývoji elektrických turbovrtulových pohonů. Spolupráce má spojit technologii turbovrtulových leteckých motorů řady H firmy GE a znalosti firmy ATB ve výrobě elektrických motorů.

„Jsme nadšení, že přispějeme k rozvoji udržitelnějších dopravních systémů a ekologičtějších letů,“ uvedl prezident a výkonný ředitel GE Aviation Czech Michele D'Ercole. Na spolupráci obou firem upozornil web E15.

Společnosti budou podle prohlášení zkoumat různé konfigurace a první zkušební testy se mají uskutečnit ještě letos. Nové motory mají být určeny obecně pro letecký trh a pro menší kategorii letadel spadajících do oblasti nazývané městská mobilita, jako jsou aerotaxi.

GE Aviation se rozhodla investovat do turbovrtulového programu v Evropě 400 milionů USD (9,2 miliardy Kč). Investice zahrnuje také novou centrálu pro turbovrtulové motory v Praze, kde se nyní vyrábějí motory řady H a je zde vyvíjen a testován nový motor GE Catalyst.


Přečtěte si komentář: Vylétl z Aera nový albatros? K tomu je daleko

Ondřej Stratilík


GE Aviation Czech je součástí společnosti GE Aviation ze skupiny General Electric, která je největším výrobcem leteckých motorů na světě. GE Aviation vyrábí turbovrtulové, proudové a turbohřídelové motory a další součástky a systémy pro civilní i vojenské letectví. Česká firma navrhuje, vyvíjí, vyrábí a provádí servis turbovrtulových motorů řady H.

BRAND24

ATB patří mezi přední globální dodavatele elektrických pohonných systémů pro průmysl i domácí spotřebiče. Firmě patří značky Schorch, Morley, Laurence Scott a Brook Crompton. Má 12 výrobní závodů a více než 3500 zaměstnanců.

Dále čtěte:

Pokus o optimistického průvodce českou budoucností

Aero obsadilo vojenskou základnu. V Čáslavi testuje noční vidění

Armáda nakoupí nástupce Albatrosů. Od Aera pořídí až šest letounů L-39NG

Motorpal získal miliardovou zakázku v Indii. Očekává skokový růst výroby a tržeb

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).