Menu Zavřít

Gazprom letos vyveze do Evropy rekordní množství plynu

26. 5. 2016
Autor: Gazprom

Ruský plynárenský gigant Gazprom plánuje letos vyvézt do Evropy a Turecka rekordních 165 miliard krychlových metrů zemního plynu, což by bylo o 3,5 procenta více než loni.

V minulém roce se Gazprom na evropské spotřebě zemního plynu podílel necelou třetinou. Zisky v Evropě představují na jeho celkových příjmech více než padesát procent.

Podnik v poslední době upravil své dlouhodobé smlouvy s evropskými klienty, kteří jsou vzhledem ke zvýšené nabídce zkapalněného zemního plynu (LNG) náročnější. Některé země z východní části Evropy se zároveň snaží zmírnit svou závislost na ruském plynu.

„Průměrná cena plynu od ruské společnosti by se v Evropě letos měla pohybovat mezi 167 až 171 dolary za 1000 kubíků“, sdělil novinářům náměstek generálního ředitele Gazpromu Alexandr Medveděv.

To podle agentury Reuters zhruba odpovídá cenám dosahovaným na trzích volně prodávaného plynu v Británii a Nizozemsku a ukazuje to, že Gazprom si chce udržet klienty cenovou vstřícností. Obvykle se cena plynu od Gazpromu pohybovala nad průměrem cen na volném trhu.

Výsadní postavení Gazpromu v Evropě začaly podkopávat dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Středního východu a v poslední době zejména z nových terminálů v USA.

V Rusku monopol Gazpromu na dodávky plynu potrubím ohrožují konkurenti Rosněfť a Novatek, kteří přesvědčují vládu, aby mohli vyvážet stejným způsobem i oni.

Gazprom minulý týden sdělil, že v letošním roce chce zvýšit těžbu plynu zhruba o osm procent a to na 452 miliard krychlových metrů. V letošním prvním čtvrtletí Gazprom zvýšil dodávky zemního plynu do Evropy a Turecka o 29 procent na 44,4 miliardy krychlových metrů.

BRAND24


Přečtěte si o konkurenčním boji ruských energetických společností

Bitva o Sachalin. Ruské firmy Gazprom a Rosněfť si jdou navzájem po krku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).