Menu Zavřít

Gazprom jde do Íránu

21. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Írán

BRAND24

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom se dohodl s íránskou vládou na nových energetických projektech v zemi. Gazprom se zúčastní prací na rozvoji obřího naleziště plynu na jihu Íránu a bude pracovat i na rozvoji ropných polí.
Gazprom uvedl, že na spolupráci s Íránem se dohodl minulý týden, kdy se jeho generální ředitel Alexej Miller sešel s íránským ministrem ropného průmyslu Gholámhosejnem Nozarím. Kolik bude v Íránu investovat, ale podnik nesdělil. Podle íránských činitelů by měl do dvou měsíců do Teheránu přicestovat některý z vysokých představitelů Gazpromu a dohodnout poslední detaily nových smluv.
„Obě strany se dohodly na společném rozvoji dvou nebo tří bloků projektu South Pars a na účasti společnosti Gazprom Něfť v projektech na těžbu ropy v Íránu,“ píše se ve zprávě, z níž citovala agentura Reuters. Gazprom Něfť je součástí skupiny Gazprom a věnuje se těžbě ropy. Akcie Gazpromu na burze v Moskvě zpevnily asi o dvě procenta, v Londýně ještě více.
Gazprom se společně s francouzským koncernem Total a malajsijskou firmou Petronas projektů v Íránu už začal účastnit. Podle americké organizace American Enterprise Institute investovalo Rusko od roku 2000 v Íránu téměř čtyři miliardy dolarů.
Gazprom se na užší spolupráci s Íránem dohodl v době, kdy Írán apeluje na Rusko, aby podpořilo organizaci podobnou kartelu OPEC, s tím rozdílem, že nová organizace by sdružovala producenty zemního plynu. Podobné názory však vyvolávají vlnu nevole u některých zákazníků, především v Evropě, kde má Gazprom silné pozice.
V Íránu se ročně vytěží asi sto miliard metrů krychlových plynu, zatímco v Rusku jen samotný Gazprom těží asi 550 miliard metrů krychlových. Írán má druhé největší zásoby plynu na světě, podle odhadů kolem 28 bilionů metrů krychlových. První je Rusko, jehož zásoby dosahují asi 47 bilionů metrů krychlových.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).