Menu Zavřít

Gazprom chce po Ukrajině více peněz za dodaný plyn

27. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ruská plynárenská společnost Gazprom zvýšila svůj požadavek vůči ukrajinské energetické firmě Naftogaz na vyrovnání údajného dluhu za dodávky plynu. Nyní po Naftogazu požaduje už 37 miliard dolarů (918,6 miliardy korun) za dodávky plynu od roku 2012 místo původních 31,8 miliardy dolarů. Ruská firma podle svého vyjádření očekává, že o věci rozhodne 30. června stockholmský arbitrážní soud.

Společnost Naftogaz naopak tvrdí, že cena ruského plynu je přemrštěná. Sama tak po Gazpromu žádá 14,2 miliardy dolarů.

Ukrajina přestala odebírat ruský plyn v listopadu 2015 právě kvůli neshodám ohledně ceny. Vztahy mezi oběma zeměmi se zhoršily po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Naftogaz se rovněž hodlá připojit k žalobě polského podniku PGNiG u Soudního dvora Evropské unie. Stěžují si na rozhodnutí Evropské unie zrušit Gazpromu limit pro využívání kapacity plynovodu OPAL.

BRAND24

Spory mezi Moskvou a Kyjevem ohledně dodávek plynu měly v minulosti dopad i na tranzit této suroviny z Ruska do evropských zemí. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu z nich včetně České republiky. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů.

Přečtěte si také:

Poláci chtějí druhý terminál pro zkapalněný plyn. První přitom ani nevyužijí

E.ON vykázal další rekordní ztrátu. Začne propouštět

Gazprom čeká vyšší příjmy a plánuje navýšit investice


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).