Menu Zavřít

Futaba postaví závod skoro za dvě miliardy

28. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Japonská firma si buduje v Havlíčkově Brodě základnu pro evropské odběrateleDo České republiky přicházejí stále další výrobci spojení s automobilovým průmyslem.Svou první investici v kontinentální Evropě umístila světová jednička ve výrobě lisovaných autodílů, japonská firma Futaba Industrial do Havlíčkova Brodu.

Japonská firma si buduje v Havlíčkově Brodě základnu pro evropské odběratele

Do České republiky přicházejí stále další výrobci spojení s automobilovým průmyslem.

Svou první investici v kontinentální Evropě umístila světová jednička ve výrobě lisovaných autodílů, japonská firma Futaba Industrial do Havlíčkova Brodu. V červnu tu zahájila výstavbu nového závodu na výrobu automobilových součástí za 1,71 miliardy korun. V příštích deseti letech tak v tomto regionu vznikne nejméně 230 nových pracovních příležitostí.

Práce hlavně pro dělníky

Japonci však nabídnou práci především nekvalifikovaným lidem. „Převážnou část nových zaměstnanců budou tvořit lidé se základním vzděláním, tedy ti, kdo se nejhůře uplatňují na trhu práce,“ uvedl manažer projektu agentury CzechInvest Luboš Lukasík. Nejméně sedmdesát zaměstnanců havlíčkobrodské továrny podstoupí podle něho rozsáhlá školení, která se budou částečně konat i v Japonsku.

Základna pro Evropu

Výroba lisovaných součástí pro karoserie, podvozky a výfukové systémy má začít počátkem roku 2005. Mezi hlavní odběratele výrobků bude patřit konsorcium Toyota Peugeot Citroen, které staví novou továrnu v kolínských Ovčárech. Dále pak evropské závody světových automobilek Daimler Chrysler, BMW, Suzuki, Volkswagen, Toyota a další. „Roční objem naší produkce v České republice by měl dosáhnout třinácti milionů kusů automobilových dílů,“ uvedl výkonný ředitel Futaba Industrial Shunro Ito. Podle jeho slov se závod v Havlíčkově Brodě stane hlavní základnou Futaby pro trhy Evropské unie a kandidátských zemí. V této souvislosti plánují Japonci další investici do rozšíření výroby v tomto závodě, což by mělo zvýšit počet pracovních příležitostí až na čtyři sta.

Vyrábět se bude hlavně na vývoz

BRAND24

V době spuštění havlíčkobrodského závodu společnosti Futaba v roce 2005 bude sedmnáct procent jeho produkce směřovat na vývoz. Podíl exportu se bude postupně zvyšovat až k sedmdesáti procentům. Futaba Industrial byla založena v roce 1945 v Japonsku. Vyrábí především lisované díly pro automobilovou výrobu a kancelářské vybavení. Svými výrobními závody v Japonsku, Spojených státech, Kanadě, Číně a Velké Británii pokrývá světovou poptávku ve svém oboru. Po celém světě zaměstnává šest tisíc lidí.

Zprava: Shigeru Kagami - prezident Takenaka Europe GmbH, Izumi Kobayashi - prezident Futaba Czech, s. r. o., Shunro Ito - výkonný ředitel Futaba Industrial Co., Ltd., Jaroslav Kruntorád - starosta města Havlíčkův Brod, Luboš Lukasík - projektový manager CzechInvest, Hidenori Tsutsui - prezident Toyota Tsusho Europe.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).