Menu Zavřít

Fungující systémy budou mít úřady práce nejdříve za rok a půl

24. 6. 2013
Autor: Mladá fronta

Již druhou pokutu, tentokrát milionovou, vyměřil antimonopolní úřad ministerstvům práce a vnitra za zpackané zakázky na informační systém pro Úřad práce ČR. Rezort práce (MPSV) chce sice v červenci vyhlásit tendr na nového dodavatele aplikací pro dávkové agendy v hodnotě 1,4 miliardy korun, v ostrém provozu by ale měly být spuštěny až v roce 2015. A to ještě za předpokladu, že se v nastalém politickém zmatku vůbec podaří soutěž otevřít.

Dosavadní software, který mediálně proslul jako nefunkční tunel, sice zakázal ÚOHS od října používat, před pár dny ale své rozhodnutí kvůli formálním chybám zrušil a kauzu vrátil k došetření. Prvnímu náměstkovi MPSV Petru Krůčkovi se tak otevírá cesta k dalšímu používání nových aplikací, přestože jsou nejen mnohem dražší než ty původní, ale hlavně stále nefungují, jak by měly.

Logičtější by zřejmě byl návrat k původním aplikacím, které po 18 let na míru vyvíjela a dodávala společnost OKsystem. Jak její představitelé deklarovali v dopise ministryni Ludmile Müllerové letos v březnu, „jsou během dvou až tří měsíců schopni převzít data ze stávajících aplikačních systémů a znovu zprovoznit v plném rozsahu původní informační systémy“. Nabídka však zůstala bez oficiální reakce.

„Očekáváme, že se v rámci uzavírání těchto smluvních vztahů podaří snížit i náklady ministerstva,“ potvrdil svou strategii Krůček.


Čtěte také:

Piknikové deky a volejbalové míče. Úřady si podporu zaměstnanosti vysvětlují různě

CONTENT24

Mladí bez práce? Problém i v Česku. Školy je nepřipraví, firmy se jich bojí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).