Menu Zavřít

Fronta na mléko

6. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Na tuzemskou dvojku si myslí M. L. Moran, Teplý i Babiš

Olomoucká Olma, druhá největší mlékárna v Česku, je v kurzu. Zájem o její ovládnutí, přitápěný rozhádanými spoluvlastníky, napovídá, že změna majitele je otázkou času. Finančníky z firmy M. L. Moran nedávný první neúspěšný pokus určitě nezastaví. Už déle se chutí na mlékárenskou dvojku netají šéf největší Madety Milan Teplý. Vlastníky olomoucké mlékárny oslovil i agrární magnát Andrej Babiš. Fronta adeptů má být ještě delší, jen ostatní se lépe maskují.
Olma je výjimkou mezi tuzemskými mlékárnami – před čtrnácti lety ji zprivatizovali zemědělci a na rozdíl od jiných zpracovatelských provozů, které získali, ji dosud neprodali. Vlastní ji prostřednictvím společnosti Milkagro, jež v Olmě drží 51 procent. Jenže skoro polovinu z těchto akcionářů už nebaví dál přihlížet tomu, jak ji neumí řídit. „Celou dobu dostáváme za mléko průměrnou či podprůměrnou cenu, se splatností 60 až 90 dní je Olma nejhorší z významnějších mlékáren v republice, za celé roky jsme neviděli haléř dividendy z Olmy ani z Milkagra. Vnitřní pokusy o obrodu nikdy nepřinesly úspěch,“ popisují akcionáři z tábora vzbouřenců důvody, proč se chtějí zbavit tohoto břemene. Spojili se proto s firmou M. L. Moran, která vloni pro vstup do Olmy založila dvě společnosti: Moravia Milk a Berens. Na mimořádné valné hromadě 26. května, kterou M. L. Moran spolu s nespokojenými zemědělci vyvolal, zůstali v menšině. Hlasovalo se převážně v poměru 55:45 s porážkou opozice. Skalní akcionáři Milkagra, kteří nechtějí dopustit vycouvání z Olmy, získali na svou stranu nerozhodnuté členy především díky tomu, že finančníky z M. L. Moranu vykreslili v nejtemnějších barvách. Jako strašák posloužilo spojení s Tomášem Pitrem, od něhož předloni koupili Setuzu.

NEPŘEHLEDNÁ SITUACE

„Máme vizi, která je ale podmíněna řadou faktorů, jež nelze předvídat. Zvlášť při současném složitém vývoji u mléka,“ říká Bohumír Semenovič, místopředseda jednobarevného představenstva Milkagra, které chce Olmu udržet stůj co stůj. V čem spočívají plány „antimoranů“? Předběhnout finančníky v záměru koupit na základě opce podíl Eliga, se 42 procenty druhého největšího akcionáře Olmy, bez něhož Milkagro v mlékárně nic neprosadí. Zatímco Moran má již údajně přislíbený úvěr, zemědělce čeká úkol přesvědčit některou z bank, aby jim na nákup akcií půjčila. „Olma je jediná mlékárna, která měla za první čtvrtletí zisk. Je nejmodernější v republice a zadlužení v poměru k obratu a zisku za loňský rok je stejné jako u jiné významné moravské mlékárny,“ obhajuje Semenovič Olmu, jíž představenstvo naplánovalo zisk přes 110 milionů korun ročně. „To je utopie, takového výsledku nedosáhla dohromady ani za pět let,“ nevěří plánům oponenti, kteří se chtějí mlékárny vzdát. Aby své akcie mohli prodat Moranu, musí převod schválit představenstvo Milkagra. „Souhlas nedostanou,“ prohlásil Semenovič.
„Přece nemohou úplně popírat vůli téměř padesáti procent akcionářů. Budeme to s představenstvem řešit,“ uvedl spolumajitel M. L. Moran Zdeněk Šmejkal. K dalšímu postupu ale nechce více sdělit. „Teď se soustředíme na Milkagro (26. června se koná jeho valná hromada – pozn. red.). Nevedeme hovory s jednou ani druhou stranou,“ odpovídá na dotaz o možné spolupráci s Teplým či Babišem. Majitel Agrofertu sice tvrdí, že zájem o Olmu nemá, několik zdrojů týdeníku EURO potvrdilo, že Babiš přišel s nabídkou na odkup akcií Milkagra. Sám je přitom už jeho akcionářem prostřednictvím dvou zemědělských firem, které ovládl – ZVOS Hustopeče a Zemos Velké Němčice. Může být paralela mezi Olmou a Setuzou, o niž Babiš stál, ale M. L. Moran ji prodal Campaspolu? „Jsou to dva rozdílné případy. Situace v Olmě a Milkagru není zdaleka natolik napjatá jako v Setuze, kde byla sporná pohledávka vůči státu,“ rozlišuje Šmejkal. Zemědělci by však mohli Olmu prodat přímo Babišovi. „Radši jemu než Němcům nebo Nizozemcům,“ ospravedlňují prodej zemědělských podniků majiteli Agrofertu. Šéf Madety, který se dlouho netají s chutí na Olmu, dnes tvrdí: „Žádnou aktivitu ohledně Olmy neprojevuji. Současná situace je pro mě nepřehledná.“ Teplý potvrzuje, že asi před půl rokem mluvil s Eligem o případné možnosti odkoupit jeho podíl v mlékárně. „O přednostním prodeji akcií Milkagru jsem nevěděl,“ dodal. A prozatímní výsledek vyhrocené atmosféry mezi akcionáři? Nespokojenci svůj podíl sice nemohou prodat, někteří na protest vypovídají dodávky mléka.

DT24

Box:
Hospodaření Olmy
2007*2006*2005*2004*2003
Obrat (mld. Kč)*-*4,2*4,3*4,5*3,7
Hospodářský výsledek (mil. Kč)*25,6*-75,8*2,6*6,7*7,8

Výsledky Milkagra
Ukazatel*2006*2005*2004*2003
Obrat (mld. Kč)*2,7*2,7*2,3*1,5
Hospodářský výsledek (mil. Kč)*15,6*-22,2*-22,5*7,4

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).