Menu Zavřít

Freedomek: harmonie stylu a funkce

21. 10. 2010
Autor: profit

Tak ten bych chtěla, pomyslela jsem si při pohledu na freedomek, toho času dlícího na Václavském náměstí v Praze v rámci akce Architecture Week. A je pravda, že v případě současného designu se mi to moc často nestává.

Foto: Zuzana Šmajlerová

Freedomek je zvláštní moderní tichou ozvěnou puristického funkcionalismu. Člověk si při pohledu na něj a do něj vzpomene na svůj první byt. Ten můj byl stejně velký. 24 metrů čtverečních a terasa. Jako kdyby tu garsonku vytáhl někdo z paneláku na zem. Jenže… freedomek je dřevěný. Smrkový. Fasádu pak tvoří vodorovné dubové latě.

Čisté tvary, čistý design. Jednoduchý. Strohý. Minimalistický. Vchod do freedomku je zároveň terasou i „padacím mostem“ (hydraulickým), chránícím dům jako hrad. Rozměry 7 x 4 nebo 7 x 10 metrů (výška stropu 3,2 metru) jsou typické pro malý byt.

Architekt Marek Jan Štěpán navrhl původně stavbu na zakázku. Brněnský zlatník a šperkař Jiří Brosch chtěl malý, praktický domek, příjemný na bydlení a snadný na údržbu. Podmínkou byly malé provozní náklady a jednoduchá stavba. Že by zapůsobilo funkcionalistické dědictví Brna?

A kam sahá možná historie freedomku? Před desítkami let se objevily v Čechách takzvané „UNIMO“ (univerzální a mobilní) buňky. Stavěly se z nich i dvoupatrové konstrukce s povalovou střechou z térpapíru. Ačkoliv v desítkách z nich byly 20 i více let kanceláře, oblibu si jako „chaty“ či „domy“ nezískaly. Obvykle na ně vzpomínáme jako na provizorní ubytování na stavbách sídlišť a dálnic.

Nedávno se na trhu objevily obytné varianty námořních ISO kontejnerů, které proslavil až starosta Vsetína Čunek. Ani ony si oblibu nezískaly, třebaže jejich obyvatelé si nestěžují. Zdá se, že nové materiály a nové konstrukce Čechy prostě nelákají. I české dřevostavby – „roubenky“ – se za každou cenu snaží vypadat jako zděný dům. Idea mobilního moderního bydlení v kontejnerech si ale získala srdce mnoha Francouzů, stejně tak jako zaujala brazilského architekta Arthura Casase, architekty ve Švédsku, Dánsku či v Barceloně.

Český freedomek se snaží bariéru konzervativismu překonat dechberoucí jednoduchostí a poctivostí řemesla i materiálů, zejména vynikající integrací nábytku, bezpečností a autonomností. Jako startovací byt je dřevěný kontejner ideální pro mladé páry či singles bez závazků. Může posloužit kdekoliv na louce u lesa.

BRAND24

Vývoj stavby trval několik let a ta v současnosti umožňuje plnohodnotné a ekologické bydlení. Může být domem, ateliérem, kanceláří, chatou nebo čímkoliv jiným. Domek se celý vyrobí v hale, kde se také zařídí. Pak už stačí jen kamion a jeřáb. Základů není třeba, dům se ukládá na kovové patky. V Praze vystavený exemplář dostal navíc vlastní fotovoltaickou elektrárnu. Majitel domek dostane na klíč včetně interiéru. Pouze se napojí na vodu a odpad. A kdyby mu byl domek malý, může si jej spojit s dalším, třeba odlišně uspořádaným.

Český freedomek je názornou ukázkou organického designu, v němž se estetika ideálně doplňuje s funkčností bez zbytečného luxusu, a dokládá, že i stylové bydlení může být dostupné téměř každému.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).