Menu Zavřít

Francouzi míchají hoblinky do vína

23. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Za vítanou revoluci je ve Francii označováno povolení Evropské komise používat pro zrání vína dřevěných hoblinek místo tradičních sudů. I když se povolení týká jen kategorie místních vín (vins de pays), Francouzi si od toho slibují opětné dobytí některých pozic, které jim na světovém trhu uzmuly takzvané nové producentské země.

Používání hoblin pro zrání vína bylo dosud ve Francii zakázáno, a navíc ho někteří tradicionalisté odmítali jako svého druhu svatokrádež. Vláda už ale letos vzhledem ke ztěžující se pozici francouzských vín ve světě ohlásila, že ho povolí. V jiných zemích je tato technika běžná.

Místní vína, jichž se povolení týká, jsou na žebříčku kategorií na druhém nejspodnějším místě, nad stolními. Některá ale už mohou být velmi kvalitní. Tvoří asi 15 procent celkové francouzské produkce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).