Menu Zavřít

Francie a Německo chtějí za pomoc po Irsku vyšší daně

19. 11. 2010
Autor: profit

Francie a Německo hrozí, že neposkytnou Irsku pomoc, pokud Irsko nezvýší daně pro firmy, které patří k nejnižším v celé Evropské unii.

Foto: archív Profit

Irové podle jejich názoru nejsou jinak schopni napravit obrovský rozpočtový schodek, který způsobila nutnost záchrany a očištění několika irských bank. Píše o tom dnes deník Financial Times.

V Irsku v současnosti jedná mise Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu (MMF), která připravuje záchranný „balíček“ pro tamní finanční sektor. Irové dosud zvýšení daně, jejíž sazba činí 12,5 procenta a vláda ji považuje za základ průmyslové politiky, odmítali. V posledních dnech se ale zdá, že jejich odhodlání se pomalu vytrácí. “Není to nic, co by se nedalo vyjednat,“ řekla v parlamentu vicepremiérka Mary Coughlanová.

Nízké daně nicméně některým zemím v Evropě vadí dlouhodobě. Podle nejmenovaného francouzského diplomatického zdroje FT byla nízká korporátní daň v Irsku vždy považována za „téměř nepřátelskou“. “Potřebují hodně peněz a my upozorňujeme na korporátní daň, kterou mají velmi nízkou,“ dodal zdroj.

Za jediný způsob, jak zkrotit obrovský rozpočtový deficit Irska, který jen letos dosáhne více než 30 procent HDP, považuje zvýšení daně i nejmenovaný německý diplomat. “Bez zvýšení daňových příjmů nemůže být deficit zvládnutelný,“ řekl. Stejný krok podporuje také eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn, podle nějž by se Irové již dále neměli považovat za národ nízkých daní.

BRAND24

Tlak mezinárodních institucí ale vadí irským podnikatelům a ekonomům. “Daně si nastavujeme tak, jak to nejvíce vyhovuje našim lidem. Tomu se říká opravdová suverenita. A tento tlak (na zvýšení daní) je naprosto scestný a nic nevyřeší. Dluhopisové trhy se rozhodně neuklidní,“ uvedl Danny McCoy z obchodní asociace IBEC.

Podobný názor má i šéf irské pobočky americké banky Bank of America Merril Lynch Peter Keegan. “MMF, ECB a Evropská komise si musí uvědomit, že jakýkoliv růst daní nás učiní ekonomicky závislejšími na partnerech v EU, než naopak,“ dodal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).