Menu Zavřít

Forma pro změnu písemné smlouvy

13. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Jako majitel a jednatel společnosti s ručením omezeným uzavírám s jinou firmou (obchodním partnerem) písemnou dohodu o zakázce, další drobnější změny však už měníme pouze ústní dohodou. S majitelem a jednatelem této firmy v jedné osobě se totiž velmi dlouho známe. Je však takový postup v souladu se zákony?

Nebo platí pravidlo, že veškeré písemné smlouvy musí mít také písemné změny?

Miloslav Milota

Při uzavírání smluv je předně třeba rozlišovat, zda se v konkrétním případě jedná o smlouvu podléhající režimu občanského, či obchodního zákoníku. V daném případě tazatel uvádí, že se jedná o smlouvy s „obchodním partnerem“, a tedy zřejmě o smlouvy řídící se obchodním zákoníkem. Ten ve svém § 272 stanoví, že smlouva vyžaduje k platnosti písemnou formu pouze v případech stanovených v tomto zákoně (například smlouva o převodu obchodního podílu na společnosti s ručením omezeným, smlouva o prodeji podniku, smlouva o koupi najaté věci, smlouva o provozu dopravního prostředku, smlouva o obchodním zastoupení, smlouva o vkladovém účtu a další) nebo když alespoň jedna ze stran při jednání o uzavření smlouvy projeví vůli, aby smlouva byla uzavřena v písemné formě.

Pro změnu obchodní smlouvy pak obchodní zákoník stanoví písemnou formu jen v případě, že je podmínka písemné formy pro změnu uzavřené smlouvy uvedena v samotné smlouvě, o jejíž změnu jde.

Poněkud komplikovanější je ovšem situace u smluv, pro něž obchodní zákoník předepisuje písemnou formu, které byly skutečně v písemné formě uzavřeny, neobsahují však ustanovení o tom, že mohou být měněny pouze v písemné formě. Při doslovném výkladu § 272 obchodního zákoníku bychom mohli dospět k závěru, že ke změně takové smlouvy není písemná forma zapotřebí. Protože by však takovýto výklad vedl proti zákonem zamýšlenému smyslu, přiklání se většina odborné právnické veřejnosti k tomu, že i takovéto smlouvy mohou být měněny pouze písemně.

Pro shrnutí krátce uveďme, že v obchodních závazkových vztazích je písemná forma pro změny smluv zapotřebí v následujících případech:

CONTENT24

  1. smlouvy, které musí mít ze zákona písemnou formu,
  2. smlouvy, které ze zákona písemnou formu mít nemusí, byly však přesto uzavřeny písemně a zároveň obsahují ustanovení, že mohou být měněny pouze písemně.

Z důvodů právní jistoty jakož i snadnosti při dokazování lze však písemnou formu uzavírání smluv doporučit také ve všech ostatních případech uzavírání obchodních smluv.

**JUDr. Jaroslav Večeřa, advokát Nörr Stiefenhofer Lutz, v. o. s.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).