Menu Zavřít

Fondy vítězí nad termínovanými vklady

6. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Favoritem roku 2003 budou akciové a smíšené fondy se zajištěním Fondovému byznysu se zřejmě podařilo překonat nedůvěru investorů. Nyní jsou fondy vnímány úplně jinak než v dobách, kdy s nimi byla spjata řada kriminálních kauz. V loňském roce zažily podílové fondy velký boom.

Favoritem roku 2003 budou akciové a smíšené fondy se zajištěním

Fondovému byznysu se zřejmě podařilo překonat nedůvěru investorů. Nyní jsou fondy vnímány úplně jinak než v dobách, kdy s nimi byla spjata řada kriminálních kauz.

V loňském roce zažily podílové fondy velký boom. Významnou roli sehrála větší informovanost veřejnosti o výhodách, nevýhodách i rizikovosti investic do otevřených podílových fondů a také výnosnost fondů. Spolupodílely se na tom ale i přesuny financí z termínovaných vkladů nebo z vypovězených anonymních vkladních knížek do výhodnějších fondů. Určitá konzervativnost domácích vkladatelů ještě zcela nepominula. Jisté ale je, že drobným investorům už přestávají stačit výnosy z termínovaných vkladů (které se pohybují mezi jedním a dvěma procenty a po zdanění často nepokryjí ani inflaci). Mnozí z nich proto zvolili bezpečné instrumenty, jimiž jsou fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové. „Bylo to skutečně v naprosté většině, kdy si lidé kupovali podíly v těchto fondech. Jiné instrumenty byly v roce 2002 zastoupeny v malé míře. Například o akcie byl zájem minimální,“ komentuje ředitel divize správy fondů Investiční společnosti České spořitelny Martin Burda situaci na tuzemském finančním trhu v loňském roce. Dodal, že se jedná o celosvětový trend.

Kdo bude favoritem

V roce 2003 očekávají finanční experti přechod z fondů peněžního trhu a fondů obligací do fondů, které investorům přinesou větší zhodnocení. Dají se očekávat výrazné finanční přílivy (desítky miliard korun), které budou mít ve srovnání s nedávnou minulostí poněkud odlišnou strukturu. Velkým favoritem budou zřejmě dluhopisové fondy, které budou investovat ve středoevropských regionech - například v Polsku, Maďarsku či na Slovensku. Hlavní důvod je jednoznačný - poměrně vysoké úrokové sazby, které se v těchto zemích pohybují ve výši 6-9 procent. V těchto případech sice existuje kurzové riziko, profesionální společnosti by s ním však měly počítat a minimalizovat jeho případný vliv.

Akcie moc netáhnou

Druhým favoritem na finančním trhu budou akciové a smíšené fondy s nějakou formou zajištění. „Akcie jsou po velkém poklesu cen v současné době poměrně levné. Lidé však nejsou ochotni příliš riskovat, že by do nich šli přímo. Existuje však řada fondů, které poskytují větší jistotu. Jedná se buď přímo o garantované fondy nebo tzv. fond řízených výnosů,“ říká k tomu Martin Burda. Tyto fondy fungují tak, že podíl akcií v nich tvoří malé procento akcií. Například 15 procent. V případě, že na nich klient přestane vzhledem k jejich poklesu vydělávat, bude se je fond snažit co nejrychleji prodat.

BRAND24

Neponechat nic náhodě

Investoři využívající nabídky různých bank by si měli rozhodně nechat poradit a důkladně si rozmyslet, kam své peníze uloží. Měli by si vytvořit optimální portfolio, které bude vyhovovat jejich potřebám. Strategie se samozřejmě liší v případě, že si někdo ve třiceti letech šetří dlouhodobě na důchod a v situaci, kdy někdo jiný chce během jednoho roku co nejvíce na investovaných penězích vydělat. „Pokud chceme dlouhodobě dosahovat vyšších výnosů, tak potřebujeme trochu rizikovější portfolio. Důležitá je délka investice a vztah ke krátkodobým výkyvům. Někdy si investoři tyto věci neuvědomují ve všech souvislostech,“ tvrdí Burda. Trochu jinak než drobní investoři by podle odborníků měli k finančním investicím do různých fondů přistupovat drobní a střední podnikatelé. Ti by měli vkládat prostředky především do fondů, které vyplácejí dividendy. V případě firemních investic by se mělo jednat spíše o „konzervativnější“ fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).