Menu Zavřít

Fond dopravy přijde o 3,5 miliardy

29. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Vláda schválila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok ve výši 84,4 miliardy korun, což je zhruba o 3,5 miliardy méně než letos.

Prohlásil to ministr dopravy Aleš Řebíček. Výrazně nižší má být příspěvek státu, naopak příliv peněz z evropských fondů zesílí.

BRAND24

Výdaje na dopravní stavby jdou z několika zdrojů. Nejvíce stále přispívá stát, který měl podle návrhu dát fondu 38 miliard korun, o sedm miliard méně než loni. Vláda však z této částky odebrala dalších 600 milionů a přesunula je do kapitoly ministerstva školství. O stejnou částku zvýšila vláda odhady výnosů z mýtného, takže výdajová stránka rozpočtu se oproti návrhu nezměnila. Nákladní vozy by tak měly příští rok zaplatit na mýtném 4,4 miliardy, což je prý i přes navýšení konzervativní odhad.

Původně měl fond na letošek a následující roky dostat od ministerstva financí 45 miliard. Tuto sumu také na příští rok žádal, nakonec však dostane méně než 38 miliard. Jak se nedávno vyjádřil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob, důvodem je dodržování „fiskálních cílů vlády pro deficit veřejných rozpočtů v roce 2009“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).