Menu Zavřít

Fischerovy dlouhé nože

27. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Premiér chystá personální změny ve vedení státem ovládaných podniků, fondů a organizací

BRAND24

Premiér Jan Fischer zřejmě plánuje širokospektrální čistku ve vedení státem ovládaných podniků a organizací. Šestého listopadu požádal oficiálním dopisem všechny ministry, aby mu do deseti dnů poslali kompletní přehled o zástupcích státu v orgánech společností, zejména v představenstvech a dozorčích radách. Personální výměna se tedy může dotknout podniků jako ČEZ, Lesy ČR, Čepro, MERO, Budvar, České dráhy, Česká pošta, Letiště Praha a dalších organizací, například Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale i státních fondů, jež podléhají některým ministerstvům. Dopis, který u některých ministrů prý vyvolal rozčarování, má týdeník EURO k dispozici.
„Vážený pane ministře, rád bych na některém z příštích jednání vlády diskutoval otázku personálního obsazení dozorčích rad a představenstev společností, ve kterých má stát majetkový podíl (vyšší než blokační minorita), a to včetně státních či národních podniků, zdravotních pojišťoven, státních fondů či jiných státních organizací. Pro přípravu materiálu je však třeba získat kompletní přehled o zástupcích státu v orgánech těchto společností, zejména o zástupcích státu v představenstvech a dozorčích radách. V příloze vám proto zasílám k vyplnění tabulku s prosbou, abyste této věci věnoval náležitou pozornost,“ stojí ve Fischerově dopise. „Vyplněnou tabulku, prosím, zašlete do deseti dnů elektronicky na adresu ředitele Sekce předsedy vlády pro odborné činnosti pana Michala Frankla (frankl.michal@vlada.cz), který je v této věci rovněž kontaktní osobou. V jeho sekretariátu je možno si vyžádat elektronickou podobu tabulky,“ končí Fischerův dopis.
„Premiér Jan Fischer plní slib daný předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi na jaře letošního roku v reakci na jeho kritiku neprůhledného systému odměňování ve statutárních orgánech společnosti se státní účastí. Proto si od členů vlády vyžádal podklady k přípravě materiálu, který se věcí bude zabývat a jenž by následně projednala vláda. Podklady od ministrů stále přicházejí. V tuto chvíli je odevzdala většina členů vlády,“ reagoval na dotaz týdeníku EURO mluvčí vlády Roman Prorok.
Jenže ve Fischerově dopise adresovaném ministrům není o neprůhledném systému odměňování ani zmínka. Premiér vysloveně píše, že chce řešit personální obsazení dozorčích rad a představenstev, tudíž musí mít jeho širokospektrální personální audit státních podniků a organizací ve skutečnosti úplně jiný cíl. Tuto hypotézu podporuje i výrok předsedy ČSSD Paroubka. „Myslím, že pan premiér, respektive jeho poradci, měl personální změny ve státních podnicích a fondech nechat na ministrech. Ti by měli nejlépe vědět, kde je potřeba orgány společností rekonstruovat,“ řekl Paroubek.
Podle informací týdeníku EURO vzešel prvotní impulz zřejmě z dřívější dohody mezi Fischerovým šéfporadcem Vladimírem Mlynářem a hlavním Paroubkovým vyjednavačem Jaroslavem Tvrdíkem, ale ČSSD prý na personální změny v současnosti příliš netlačí. Mlynář tuto spekulaci rezolutně popírá. „Není to pravda, je to totální blbost,“ uvedl. Ve stejném smyslu reagoval i Tvrdík. „Jsou to pomluvy. Vladimíra Mlynáře jsem neviděl ani neslyšel asi tak měsíc,“ tvrdí.

Přílišná aktivita Tato spekulace by indikovala, že při plánovaných personálních změnách budou primárním cílem lidé jmenovaní do dozorčích rad a představenstev státem ovládaných podniků, fondů a organizací v době vládnutí Mirka Topolánka. Expremiér na dotaz týdeníku EURO řekl, že o Fischerově dopisu ví, komentovat ho však odmítl. Nicméně Topolánkovi silně vadí aktivita některých lidí, které Fischer na úřadu vlády zaměstnává. Zejména jde o Mlynáře a Frankla, kteří již dlouhá léta spolupracují. „Lidé kolem Jana Fischera, Mlynář, Frankl, celá řada lidí, kteří chodí na ekonomické porady ministrů a kvákají tam svoje názory. To je naprosto nepřijatelné, něco takového jsem já nikdy nepřipustil. Není možné, aby lidé bez jakékoliv odpovědnosti byli důležitější než ministři a aby se na jednání, která nejsou nahrávána, snažili prosazovat svoje názory,“ řekl Topolánek předminulou sobotu v rozhovoru pro Lidové noviny. Podle expremiéra tyto osoby mluví do všeho. „Mlynář vám to možná popřel, ale oni mluví do všech těch kauz, které se teď rozhodují ve vládě, ať je to ČEZ nebo ČSA. Jenže poradci nemají právo říkat svůj názor nikomu jinému než premiérovi,“ dodal Topolánek.
Jednotliví ministři Fischerův dotazník poslušně vyplňují a posílají ho zpět poradci Franklovi. „Tento požadavek byl vznesen a my jsme na dopis minulý týden odpověděli. Náš přehled je ale dost stručný, v naší agendě je pouze ČEPS. Akcionářská práva vykonává za stát zejména ministerstvo financí,“ odpověděl týdeníku EURO mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský. I ministr Martin Pecina vyhověl premiérově žádosti. Odpověď byla odeslána na Úřad vlády ČR v pátek 20. listopadu, odpověděla Hana Malá, mluvčí resortu vnitra, kam patří například strategický podnik Česká pošta. Odpovědi poslaly Fischerovi i další resorty, finance, zemědělství či doprava, které mají pod kontrolou velké české podniky a fondy s rozpočty ve výši mnoha desítek miliard korun.
Jeden z Fischerových ministrů, který si nepřál být jmenován, na přímý dotaz týdeníku EURO, zda už jeho úřad žádosti vyhověl, dlouze přemýšlel a poté odkázal na podřízené úředníky. Dopisu podle všeho nepřikládal velkou váhu. Ředitel jedné z resortně podřízených institucí ale týdeníku EURO sdělil, že o pouhou sbírku statistických údajů asi nepůjde. Naopak, situace prý bude vážnější. „Něco tu smrdí,“ dodal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).