Menu Zavřít

Fischer míří zpátky do Německa

10. 11. 2003
Autor: Euro.cz

PROBLEMATICKÝ ROK CK FISCHER JE ZŘEJMĚ UZAVŘEN. POTÍŽE, DO KTERÝCH SE NEJVĚTŠÍ TUZEMSKÁ CESTOVKA LETOS DOSTALA, JÍ NAKONEC VLASTNĚ POMOHLY. SPOJENÍM S KAPITÁLOVĚ SILNÝM PARTNEREM MŮŽE TOTIŽ ZÍSKAT NÁSKOK PŘED KONKURENTY.

Největší cestovní kancelář ohlásila svou budoucnost

Cestovní kancelář Fischer se chce během několika měsíců vrátit na německý trh se svou původní značkou Fischer Reisen. Je to krok, který největší tuzemské cestovce umožnilo spojení s ropným magnátem Karlem Komárkem. Komárek získal prostřednictvím své společnosti K&K Capital Group 75procentní podíl jak v Cestovní kanceláři Fischer, tak ve Fischer Air a Fischer, s. r. o.

FISCHER REISEN MÁ V NĚMECKU STÁLE DOBRÝ ZVUK

„Provedli jsme refinancování stávajících oběžných aktiv Fischerovy skupiny a společně jsme nastavili nové fungování firmy tak, abychom do budoucna vytvořili ziskovou a velmi silnou společnost. Dohodli jsme se také na tom, že jako partneři vstoupíme na další trhy, zejména německy mluvící. Tam bude naše partnerství naprosto vyvážené 50 na 50,“ uvedl Komárek. Při návratu na německý trh chce Fischer využít vedle svých znalostí tamních klientů a Komárkových finančních možností i toho, že značka Fischer Reisen se v tomto teritoriu stále těší dobré pověsti. Licence na používání značky Fischer Reisen, kterou měla k dispozici dceřiná společnost Lufthansy Condor, která od Fischera koupila německou cestovku, už podle Václava Fischera skončila. „Chtěli bychom navázat na úspěchy Fischer Reisen v Německu s využitím zázemí v České republice. To je náš primární zájem,“ konstatoval Komárek. Fischerovy firmy také kapitálově posílí. K&K Capital Group bude podle Komárkových slov kapitalizovat pohledávky za přinejmenším 200 milionů korun. Další plus je výhodněji dohodnutý leasing letadel, čímž se ročně ušetří přibližně sto milionů korun. Fischer sám pak navýší kapitál o třináct milionů USD (přibližně 370 milionů korun) a uhradí tak ztrátu z minulých let. Pokud jde o rozdělení míst ve statutárních orgánech, bude mít Komárek tři ze čtyř členů představenstva a. s. CK Fischer a dva ze tří jednatelů ve společnostech Fischer Air a Fischer, s. r. o. Všechny změny a kapitálový vstup do Fischerových firem jsou ještě podmíněny souhlasem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Necestovní aktivity, jako je například módní značka Fischer Collection, síť Fischer Café a vydavatelství, se přesunou do nové společnosti Václav Fischer, na níž nemá Komárek žádný podíl.

BRAND24

CESTOVNÍ RUCH NEMÁ PENÍZE

Pro Fischera skončil převzetím majoritního podílu v jeho firmách zatím zřejmě nejdobrodružnější rok v Česku. „Pro nás bylo rozhodující, že se nám podařilo najít investora, který nepřichází z oblasti cestovního ruchu, protože celý cestovní ruch v současnosti trpí chronickým nedostatkem finančních prostředků,“ uvedl Fischer. Spojení s pragmatickým finančníkem tak může být v této době, která není cestovnímu ruchu nakloněna, velmi užitečné.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).