Menu Zavřít

Firmy se perou o programátory

13. 10. 2011
Autor: profit

Nedostatek uchazečů o IT pozice nutí zaměstnavatele hledat vhodné adepty již v průběhu jejich studií. To je ale běh na dlouhou trať a firmy jsou tak nuceny svádět mezi sebou o odborníky urputný souboj.  

Foto: Profimedia.cz

Tuzemské firmy se stále potýkají s nedostatkem odborníků na informační technologie a systémy. Pozice v těchto oborech tvoří například více než desetinu poptávky firem po nových zaměstnancích na pracovním portálu Jobs.cz. Naopak mezi uchazeči o práci na Jobs.cz se sektor informačních technologií nedostal ani do první desítky nejžádanějších oborů. Odráží to fakt, že většina lidí s požadovaným vzděláním a zkušenostmi v IT již získala dobré uplatnění a ke změně zaměstnání by je přiměly jen výrazně lepší podmínky. Firmy jsou tak v tomto sektoru mnohem více než v jiných nuceny soupeřit o zájem uchazečů, například prostřednictvím vyšších platů a dalších benefitů. Pro zajímavost průměrná nabízená mzda pro IT specialisty nyní dosahuje výše 40 150 korun, zatímco mzda, již požadují uchazeči o práci v IT, činí v průměru 27 900 korun.

Nájezdy na školy

Z dlouhodobého hlediska tuzemské firmy nejvíce postrádají programátory. „V této oblasti nabízejí dvojnásobek pracovních míst oproti druhé nejčastěji poptávané pozici, jíž je IT analytik. O schopné vývojáře zaměstnavatelé svádějí skutečně urputný souboj,“ konstatuje Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, která provozuje portál Jobs.cz.

Nedostatek relevantních uchazečů o IT pozice podle něho nutí zaměstnavatele hledat vhodné adepty již v průběhu jejich studií. Celkem běžnou praxí se v posledních letech staly partnerské programy předních IT firem s konkrétními vysokými školami. „Studenti IT oborů díky tomu mají mnohem větší šanci na uplatnění než jejich kolegové například s humanitním zaměřením. Zejména programátoři se po dokončení školy na pracovním trhu příliš neohřejí a ihned nastupují do svého prvního zaměstnání,“ uvedl Mysliveček. Coby žádanou vlastnost vyzdvihl schopnost programátorů přizpůsobovat se aktuálním trendům. Stále více společností nyní přechází na agilní způsob vývoje produktů, jenž klade mnohem vyšší nároky především na programátory. Ti by neměli jen naplňovat přesné zadání, ale o úkolech samostatně přemýšlet a snažit se je vylepšovat.

Technik může být odjinud

BRAND24

Zatímco programátory zaměstnavatelé neváhají velmi dobře zaplatit a lákat na různé benefity, pozice lidí, kteří ve firmách zajišťují podporu informačních technologií, často ruší. A na tyto služby najímají specialisty formou outsourcingu. Podíl tuzemských firem, které využívají pro správu výpočetní techniky externisty, se za čtyři roky zvýšil z 30 na 50 procent. Vyplývá to z údajů společnosti S&T CZ.

Příčinou tohoto trendu ale nemusí být jen nedostatek odborníků na informační technologie. Důvodem může být úspora nákladů. Společnosti sice obvykle zaplatí za externí podporu podobně jako za mzdové náklady interního IT zaměstnance, ale sníží řadu dalších položek, jako jsou náklady na kancelář, elektřinu, počítačové vybavení nebo zvyšování kvalifikace techniků. „Celkem tak firmy mohou ušetřit až třetinu reálných nákladů,“ vysvětluje manažer společnosti S&T Petr Chmelař. Česká republika navíc v tomto směru kopíruje vývoj v západoevropských zemích, kde tuto formu podpory informačních technologií využívá 60 procent podniků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).