Menu Zavřít

Firmy nevědí o nabídce pracovníků

24. 1. 2005
Autor: Euro.cz

ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ Hledáte do firmy kvalifikované zaměstnance a nemůžete je najít? Možná potřebujete cizince. Vhodnou pracovní sílu lze nelézt na internetovém portálu ministerstva práce a sociálních věcí. Portál www.praceprocizince.cz funguje od října loňského roku.

ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ

Hledáte do firmy kvalifikované zaměstnance a nemůžete je najít? Možná potřebujete cizince. Vhodnou pracovní sílu lze nelézt na internetovém portálu ministerstva práce a sociálních věcí. Portál www.praceprocizince.cz funguje od října loňského roku. Zatímco zájem mezi cizinci je obrovský, nabídek od českých firem je zatím minimum. „Za první tři měsíce se na stránce úspěšně zaregistrovalo již víc než tisíc zahraničních zájemců. Naopak práci nabízejí jen zhruba dvě desítky českých firem,“ říká vedoucí projektu Věra Ivanovičová.

Portál vznikl jako pilotní projekt v rámci dlouhodobé snahy ČR pozvat do země kvalitní pracovní sílu a zaplnit mezery na trhu práce. „Portál má za úkol zprostředkovat zahraničního pracovníka na takové místo, na které nelze dlouhodobě sehnat Čecha,“ vysvětluje Ivanovičová. Nejde jen o málo placené manuální práce. Naopak, firmy zatím poptávají spíše vysoce kvalifikované pracovníky, například programátory nebo obchodní manažery.

Pilotní projekt se týká zatím jen občanů vybraných zemí: Bulharska, Chorvatska, Kazachstánu, Moldavska a Běloruska. Zúčastnit se mohou také všichni cizinci, kteří absolvovali některou českou vysokou školu. Každý zájemce nejprve projde registrací,

která má prověřit, nakolik je perspektivním pracovníkem. „Získá určitý počet bodů, maximum je 66. Aby se mohl o práci ucházet, musí dosáhnout alespoň 25 bodů,“ vysvětluje Čestmír Sajda z ministerstva práce a sociálních věcí.

Body získává zájemce například za znalost češtiny a světového jazyka. Dále za dosažené vzdělání a pracovní praxi. Bonus může dostat tehdy, pokud již dříve v ČR pracoval. Body navíc získávají také lidé v nejperspektivnějším věku, tedy od 23 do 35 let.

Jako jedna z prvních institucí poptává zaměstnance klinika Rehamedica ze Žacléře. „Hledáme lékaře. Je to zoufalé, českého doktora naprosto nemůžeme sehnat. Žacléř je městečko na konci světa, sem nikdo nepůjde. Tak zkoušíme oslovit cizince. Pro ně to může být naopak zajímavé, protože platové podmínky tu nejsou špatné,“ říká provozní vedoucí kliniky Eva Pavlová. Žádné předsudky

nemá a věří, že cizinec bude pracovat stejně spolehlivě jako český lékař.

Portál je krokem, kterým se Česko snaží přilákat do země legální pracovníky, kteří nahradí úbytek lidí v produktivním věku. „Za 25 let u nás bude chybět asi 420 tisíc pracovních sil,“ varuje Čestmír Sajda. Pokud se včas nepodaří zajistit imigraci kvalifikovaných cizinců, bude podle něj hrozit například to, že nebude mít kdo vydělávat na důchody.

* PROCENTO LEGÁLNĚ ŽIJÍCÍCH CIZINCŮ

Rakousko - 9,3 %

Německo - 9 %

Belgie - 8,5 %

CONTENT24

Česká republika - 2,4 %

Zdroj: MPSV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).