Menu Zavřít

FIRMY

26. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Trvalý nárůst tržeb i prodeje zápalek drží Solo Sirkárna od doby vstupu nového majitele Matches, a. s., Brno. Česká společnost ovládla největšího středoevropského výrobce zápalek v roce 1997. Tento trend se Solu daří i přes celosvětový pokles poptávky, zaviněný zvyšující se spotřebou zapalovačů.

Kvalitou produktů firma zatím úspěšně bojuje s levnými dovozy z Pákistánu, Indie a Číny, které často nevyhovují platným normám EU i České republiky. Podnik loni vyrobil 413 miliony zápalkových krabiček, což představuje meziroční nárůst o 18 procent. V roce 1997, kdy Matches firmu kupoval, jich Solo Sirkárna vyrobila 218 milionů kusů. Tržby za zápalky mají letos dosáhnout 164 miliony korun, což je o 15 milionů více než v roce 2003. Více než 90 procent krabiček vyrábí podnik se zákaznickými potisky, zbytek svlastními ochrannými známkami.

Společnost Mora-Top ze Šternberka na Olomoucku, která je předním tuzemským výrobcem topné a vodoohřevné techniky, zahájila v Uničově na Olomoucku stavbu svého nového závodu. Od investice za půl miliardy korun si vedení společnosti slibuje zlepšení pozice pro expanzi do středoevropského regionu a zemí bývalého Sovětského svazu. Nový závod zaplní poslední volné místo v uničovské průmyslové zóně a zaměstná až dvě stovky lidí. Vedení Mora-Top se pro stavbu nové továrny rozhodlo kvůli rostoucímu odbytu výrobků a slibným kontraktům na východních trzích, především v Rusku. Kapacita současného šternberského závodu by podle šéfů Mora-Top nestačila na pokrytí prudce rostoucí poptávky.

BRAND24

Největší tuzemský konzervárenský podnik Hamé z Babic na Uherskohradišťsku začne vyvážet své produkty do USA. Společnost na americký trh pronikla díky nedávno získanému certifikátu pro dovoz potravin. „V letošním roce plánujeme především vývoz sterilované zeleniny a džemů,“ řekla marketingová ředitelka Marcela Mitáčková. „Nebude se jednat o řádově tisíce tun, ale pouze stovky tun těchto výrobků. I tento malý objem však považujeme za úspěch, neboť americký trh je z hlediska obchodního jeden z nejtěžších trhů, na nichž se společnost snaží uspět,“ upřesnila. Konkrétní smlouvy o dodávkách zatím Hamé stále projednává. Certifikát společnost obdržela po prověření kvality výrobků nabízených americkým obchodním partnerům. Je platný pro sortiment zeleniny, kečupů, džemů a kojeneckých výživ.

Další potenciální investoři se zajímají o chebský průmyslový park. Zatím jako jediný v Karlovarském kraji získal nedávno certifikaci agentury CzechInvest. „Mělo by to zvýšit šanci Chebu na získání dalších investorů,“ řekl novinářům místostarosta Pavel Vanoušek. „Čekáme na vyplněný dotazník od dalšího investora,“ dodal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).