Menu Zavřít

Firma budoucnosti je síť

7. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Globální společnosti už nepotřebují centrálu, ...

Celý podtitul:
Globální společnosti už nepotřebují centrálu, zabírají celý svět, říká šéf The Boston Consulting Group

Radit největším světovým firmám, jak efektivněji fungovat a zvyšovat své zisky, není snadná práce. „Málokdy se v jedné zemi zdržím déle než den,“ říká Hans-Paul Bürkner, prezident druhé největší poradenské společnosti světa The Boston Consulting Group (BCG), pod jehož vedením za čtyři roky zdvojnásobila své příjmy. Je hrdý na to, že pomáhá klientům orientovat se a profitovat v globalizovaném světě, který podle něj přináší prosperitu nejen nadnárodním gigantům, ale i obyčejným lidem v chudých zemích.

EURO: Přichází už doba kdy velké globální firmy budou přesouvat své centrály do zemí, jako jsou Čína nebo Indie? BÜRKNER: Věc se má jinak. Například my už žádnou centrálu nemáme. Pokud se podíváte na mou vizitku, uvidíte tam adresy ve Frankfurtu a v New Yorku, ale ve skutečnosti mě na těchto místech zastihnete málokdy. Většinu času trávím na cestách. Globální společnost budoucnosti je síť rozprostřená po celém světě. Z právních důvodů sice musíte mít nějaké sídlo, ale stále více společností přesouvá různé složky vedení do Asie, Latinské Ameriky, kamkoli, kde jsou obchodní příležitosti.

EURO: Jak mohou evropské země konkurovat rozvíjejícím se novým ekonomikám? BÜRKNER: Pro nás Evropany je důležité si uvědomit dvě věci. První je přijmout zodpovědnost za sebe samé a nepředávat ji společnosti nebo státu. Nyní bohužel panuje opačný trend. Každý chce nějaké příspěvky, sociální dávky nebo jinou podporu a nejsme schopni přijmout za sebe skutečnou zodpovědnost. Nejlepší způsob, jak zajistit Evropě prosperitu, je kvalitní vzdělávání. Každý člověk by měl mít kvality, které mu zajistí společenské uplatnění. Druhý problém je, že naše firmy musejí být schopné ubránit se konkurenci tím, že budou neustále vylepšovat své výrobky, zefektivňovat výrobu, snižovat ceny. Pokud budeme mít kombinaci zodpovědných lidí pracujících ve společnostech, které se snaží zlepšovat svou konkurenceschopnost, tak se Evropě bude v globalizovaném světě dařit.

EURO: Který region považujete za ekonomicky velmi perspektivní, přestože se o něm vůbec nemluví? BÜRKNER: Asi bych zmínil země severní Afriky. To je oblast, jež má před sebou velké příležitosti. Disponuje přírodními zdroji, ale hlavně tam žije obrovské množství lidí, což jí dává velký potenciál. Pokud se pro tyto lidi najde práce a bude se zvyšovat jejich kvalifikace, čeká je z hospodářského hlediska velká budoucnost. To se týká i dalších zemí, jako jsou například Mexiko, Kolumbie a další. Před 20 lety by nikdo nečekal, že se Čína nebo Indie stanou hospodářskými velmocemi. Se správným politickým vedením se ale může situace rychle změnit.

EURO: Zaměstnáváte 7000 lidí v 66 kancelářích. Kam až se chcete rozvíjet? BÜRKNER: Určitě mírně zvýšíme počet kanceláří. Pravděpodobně přibudou nějaké v Africe, ve Vietnamu, možná i v Číně nebo Indii. Umím si představit, že počet našich lidí se za pět nebo sedm let zdvojnásobí. Ale růst je vždy jen důsledkem toho, jaké služby poskytneme klientům a jak s námi budou spokojeni.

EURO: Očekáváte, že zdvojnásobení počtu lidí může přinést také zdvojnásobení příjmů? BÜRKNER: Ano, to očekávám.

EURO: Pokud byste měl shrnout podstatu consultingu někomu, kdo o tomto odvětví nikdy neslyšel, co byste řekl? BÜRKNER: Podstatou consultingu je pomáhat firmám, neziskovým organizacím a občas i vládám řešit jejich problémy. A to především tím, že díky pohledu zvenčí můžete pomoci objektivně zvážit rizika a potenciální přínosy jednotlivých operací. Můžeme situaci jednotlivých společností srovnat s případy z minulosti, zanalyzovat problémy a nabídnout řešení. Když totiž pracujete v nějaké společnosti 20 nebo 30 let, tak je pro vás nesmírně těžké dívat se na ni objektivně.

EURO: Existují univerzální pravidla, jak učinit jakoukoli společnost efektivnější a ziskovější? BÜRKNER: První pravidlo je stále hledat prostor pro zlepšování, nikdy nebýt spokojený s tím, co máte, neusnout na vavřínech, ale naopak zůstat sebekritický. Vždy existují příležitosti, jak věci dělat lépe nebo jinak. Druhé pravidlo je snažit se přitáhnout co nejlepší lidi. Každý byznys je založen na lidech. Dále je nutné pokoušet se vytvořit něco zvláštního, nenabízet jen to, co všichni ostatní. Nedělat věci jen lépe, ale také jinak, a tím získat konkurenční výhodu.

EURO: Jak odvětví consultingu zasáhla hypoteční krize? BÜRKNER: Samozřejmě že jsme přišli o některé příležitosti u klientů, které ta krize silně zasáhla. A obávám se, že negativní důsledky krize potrvají, dokud finanční instituce opravdu důkladně nezanalyzují a nezracionalizují své hospodaření. To povede k všeobecnému zpomalení ekonomiky, jež podle mých odhadů potrvá asi ještě dva roky. To pochopitelně způsobí i určitý pokles růstu příjmů v oblasti consultingu. Musíme počítat s tím, že v Evropě bude v nejbližší budoucnosti hospodářský růst malý nebo žádný, a totéž se týká i USA. Myslím, že světová ekonomika je tak silná a poptávka tak vysoká, že navzdory určitému zpomalení nebudou dlouhodobé důsledky této krize zásadní.

EURO: Co je hlavní lekce, kterou by si firmy měly z této krize vzít? BÜRKNER: Každá firma by měla zjistit, co jsou její „špatné úvěry“ a kterou část svého hospodaření považuje za zdravou. Možná má zbytečné kapacity, investovala do rizikové oblasti nebo se málo přizpůsobila aktuálním trendům. Co by měl každý udělat, je důkladně zanalyzovat rizika a zjistit, kde je potenciální problém.

EURO: Které hlavní trendy podle vás ovlivňují současnou ekonomiku? BÜRKNER: Je to samozřejmě globalizace, stále větší význam informačních technologií, decentralizace rozhodování ve firmách, takže vzniká spíše síťová struktura vedení. Zvyšuje se náročnost zákazníků a je mnohem těžší uspět na trhu vzhledem ke stále rostoucímu počtu konkurentů.

EURO: Jak bude podle vás vypadat světová ekonomika za dvacet třicet let? BÜRKNER: Předpokládám, že bude mít výrazně multipolární charakter. Těžiště ekonomiky se ještě výrazněji přesune do zemí, jako jsou Čína, Indie, státy Latinské Ameriky, Blízkého východu a možná i severní Afriky. Tyto ekonomiky budou zřejmě hrát větší roli než Evropa a možná i Spojené státy. Budeme mít mnohem více dominantních globálních společností, které ponesou čínská, ruská nebo indická jména. Svět bude mnohem různorodější než dnes a sféry vlivu se vyrovnají. Předpokládám také, že stoupne množství lidí, které můžeme nazvat střední třídou, a na ekonomických procesech se tak bude podílet mnohem více lidí.

BRAND24

EURO: Takže souhlasíte s názorem, že země jako Čína a Indie jsou globální lídři budoucnosti? BÜRKNER: Nejen budoucnosti. Už dnes v mnoha ekonomických ukazatelích překonávají USA. Očekávám, že ve světě bude několik významných mocenských center, jež se budou dělit o ekonomický i politický vliv.

BOX:
Hans-Paul Bürkner (55) Prezident The Boston Consulting Group vystudoval ekonomii, management a čínštinu na univerzitě v německé Bochumi a na americké Yale. Doktorát získal v Oxfordu. Začínal v Commerzbank, v BCG pracuje od roku 1981. Spolupracoval s většinou významných světových finančních institucí, v roce 2004 se stal šéfem firmy. Pracuje hlavně na cestách a je obvykle každý den v jiné firemní pobočce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).