Menu Zavřít

Finanční úřady vloni dokončily téměř 91 tisíc daňových kontrol

23. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Celkem 90 991 daňových kontrol dokončily v loňském roce tuzemské finanční úřady.

Na daních doměřili přes 5,8 miliardy korun, což je o 581 milionů méně než v roce 2006. Vyplývá to ze statistiky ministerstva financí, kterou má Profit k dispozici. Nejvíce kontrol – zhruba 35 tisíc – se týkalo daně z příjmů fyzických osob. Druhou nejčastěji kontrolovanou se stala daň z přidané hodnoty (přibližně ve 20 tisících případech), třetí místo pak patří dani z příjmů právnických osob (12,5 tisíce kontrol). Na opačném místě žebříčku jsou spotřební daň (tři kontroly) a daně dědická, darovací a z převodu nemovitostí (celkem 33 kontrol).

Co do doměřených částek byly nejúspěšnější kontroly daní z příjmů právnických osob (přes 2,6 miliardy korun) před kontrolami daně z přidané hodnoty (1,89 miliardy). Finanční úřady vloni nahlásily také 1488 podezření ze spáchání trestného činu, zejména trestného činu krácení daně.

BRAND24

„Daňová kontrola se zaměřuje zejména na významné plátce a poplatníky, dále na ty, u nichž nebyla dosud provedena kontrola, a na ty, u nichž je možno podle poznatků úřadů předpokládat možnost daňových úniků,“ vyplývá z komentáře České daňové správy k loňské statistice.

Z již dříve zveřejněné statistiky také vyplývá, že podnikatele v Pacově kontroluje finanční úřad v průměru každé čtyři roky. Zato do firmy se sídlem v pražských Modřanech zavítá kontrola jednou za sto let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).