Menu Zavřít

Finanční ředitelé o krizi

13. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Společnost

Finanční krize a její vliv na řízení rizik. Toto téma si při svém prvním letošním setkání zvolili členové Klubu finančních ředitelů, kteří o svých názorech debatovali na začátku února v Grand Hotelu Bohemia. Podle Jiřího Kubálka ze společnosti SAS Institute ČR stál za vznikem krize především zvýšený tlak na manažery, kteří se kvůli vyšším ziskům chovali příliš riskantně. Obchodní modely je nutné změnit tak, aby reflektovaly změnu posuzování kreditních rizik. Pavel Vyhnálek, Chief Risk Officer skupiny Home Credit, která je součástí mezinárodní finanční skupiny PPF, konstatoval, že důležitá je lokální znalost prostředí. „V Kazachstánu žije polovina obyvatel v jurtách. Klienty honíme doslova po stepích.“ Jen pro samotné Rusko má podle něj skupina jeden model obsahující osm desítek podmodelů.
Člen představenstva UniCredit Bank Aleš Barabas zastává názor, že za spouštěč krize lze označit zářijový pád americké investiční banky Lehman Brothers. Podle obecného očekávání byla tato banka považována za „too big to fail“ a čekalo se, že ji americká administrativa zachrání. Když se tak nestalo, pád nastartoval plošné šíření nedůvěry, při níž si banky mezi sebou nechtějí navzájem půjčovat.
Podle Kamila Zieglera, viceprezidenta pro finance developerské skupiny ECM, se právě developeři stali jednou z hlavní obětí krize. Pod vodou jsou všichni z nich, záleží jen na tom, kolik má kdo zásob v „kyslíkových bombách“ ve formě likvidity. Zároveň se ale domnívá, že krize je psychologický faktor sebenaplňujících se černých proroctví. Při realistickém optimismu se krizi podaří překonat dříve. „Když zprávy nebudou horší než špatné, tak ve třetím či čtvrtém čtvrtletí můžeme očekávat posun k lepšímu,“ řekl.

BRAND24

BOX: Klub finančních ředitelů (CFO Club) je asociace špičkových pracovníků v oblasti finančního řízení, jejímž cílem je vznik neformální diskusní platformy pro manažery nejen ve finančním řízení, ale i na poli HR, Corporate Governance, PR, Corporate Identity, Management Skills a dalších oborů. Členy CFO Clubu jsou i představitelé vysokých škol a odborné veřejnosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).