Menu Zavřít

Finanční krize nám neuškodí, naopak

3. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Nová právní kancelář Kinstellar se zaměří na střední a jihovýchodní Evropu

K 1. listopadu čtyři středoevropské kanceláře mezinárodní právní firmy Linklaters změní svůj název na Kinstellar a vytvoří novou společnost poskytující právní poradenství. S přibližně třemi stovkami zaměstnanců se stane jednou z největších právních firem ve střední Evropě. „Nový název jsme vybírali tak, aby byl přijatelný pro čtyři země, kde působíme, a pro trhy, kam chceme expandovat. Proto volba padla na anglický výraz, který navíc ukazuje na jistou kontinuitu s Linklaters,“ vysvětlil v rozhovoru týdeníku EURO partner kanceláře Kinstellar Kamil Blažek s tím, že název i nové logo vytvořila londýnská agentura FutureBrand, jež například pracovala na rebrandingu společnosti Telefónica či při fúzi Glaxo a SmithKline.

EURO: Měníte se z mezinárodní na regionální kancelář, museli jste čelit odchodům spolupracovníků? BLAŽEK: Spíše se domnívám, že přecházíme z globální kanceláře na kancelář mezinárodní působící v regionu nazývaném Emerging Europe nebo New Europe, který sahá od Prahy na jih a na východ až po Kazachstán. Při větší změně musíte s odchody vždy počítat, ale byl jsem příjemně překvapen, že jich moc nebylo. Nejvíce odešlo lidí na Slovensku, celkem pět. Ale v Budapešti pouze jeden člověk a v Praze jsme naopak nabírali, když k nám přišli tři opravdu zajímaví právníci. Byla to Radka Neničková, která pracovala sedm let pro Clifford Chance, z toho dva roky v Moskvě. Dalšími posilami jsou Grace Leeová, anglosaská právnička a současně etnická Číňanka, jež působila šest let v Šanghaji, a Martina Březinová, která k nám přestupuje z pozice vedoucí právního oddělení Citibank v Praze. Jak se mění profil naší společnosti, tak se k nám přidávají i lidé, kteří by dříve možná více váhali. Nyní totiž dokážeme nabídnout nové zajímavé příležitosti k růstu.

EURO: Linklaters se zaměřovali hlavně na nadnárodní klienty, budete se nyní více zajímat i o místní společnosti? BLAŽEK: My již pro velké české, maďarské i rumunské společnosti pracujeme. Například jsme radili společnosti ČEZ nebo Hlavnímu městu Praha. Ovšem dříve jsme se na takové klienty nezaměřovali tak aktivně, jako to chceme činit nyní. A právě společnosti podnikající v regionu střední a jihovýchodní Evropy, kde máme silné zastoupení a mnoho zkušeností, jsou pro nás velmi perspektivní. Kromě toho zůstaneme preferovaným partnerem i pro Linklaters a také chceme spolupracovat s dalšími velkými nadnárodními kancelářemi, jež v regionu nepůsobí a působit nebudou.

EURO: Mluvili jste o expanzi. Už víte, do kterých zemí se vydáte? BLAŽEK: Konkrétní kroky můžeme začít podnikat až po 1. listopadu, ale nyní jsme si již region rozdělili na země, které nás intenzivně zajímají, a na ty, kde je zřízení vlastní kanceláře méně pravděpodobné. Do té první skupiny patří Srbsko, Bulharsko, Turecko, Ukrajina, Bělorusko a Kazachstán. U těchto států věříme, že mají velký potenciál růstu, a to i v dnešní turbulentní době. Naopak příliš neuvažujeme o Moldavsku, Bosně a Hercegovině, Albánii či Pobaltí. Tyto trhy jsou menší a v případě Pobaltí poměrně obsazené. Správnost našich úvah o expanzi potvrzuje i to, že se již přihlásily některé kanceláře, které by s námi rádi úzce spolupracovaly.

DT24

EURO: Není pro start nové kanceláře špatný okamžik? Světová ekonomika čelí finanční krizi ohromných rozměrů… BLAŽEK: Krize je na trhu patrná, ale právní služby jsou potřebné v každé situaci. Dříve to byly například více fúze a akvizice a nyní to budou spíše restrukturalizace firem a řešení jejich předlužení. V polovině září tak Linklaters dostal zakázku na právní poradenství v případě konkursu Lehman Brothers a nyní na tomto případu pracuje stovka právníků. Obdobně radí Linklaters při fúzi Merrill Lynch a Bank of America. A na globálních transakcích, budou-li zasahovat do naší části světa, samozřejmě spolu s Linklaters budeme pracovat i nadále. Nicméně je jasné, že krize bude mít velký dopad právě na finanční sféru, zejména na investiční bankovnictví. Také se může snížit přitažlivost některých trhů včetně Ruska. Ale my jsme přesvědčeni, že náš region dlouhodobě poroste a přitáhne také investory z nových oblastí, jako je Perský záliv, Čína a Rusko. To všechno bude vytvářet poptávku po našich službách.

BOX
Základní údaje o nové firmě
- se zahájením činnosti se počítá od 1. listopadu 2008
- pobočky v Česku, Rumunsku, Maďarsko a na Slovensku
- asi 130 právníků - největší bude se 45 právníky česká kancelář společnosti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).