Menu Zavřít

Finanční hurikán v Karibiku

9. 9. 2009
Autor: Euro.cz

Známému daňovému ráji hrozí státní bankrot

Kajmanské ostrovy dlouho platily za ztělesnění turistického a daňového ráje, oplývajícího nevídanými sumami peněz. Dle deníku The Guardian se tento malý stát, který je pátým největším bankovním centrem světa, dostal na pokraj státního bankrotu. Jeho celkové dluhy totiž dosáhly koncem června téměř 600 milionů amerických dolarů. Navíc k 1. září, jak napsal deník New York Post, měla kajmanská vláda na svém bankovním účtu záporné saldo ve výši pěti milionů amerických dolarů. Příjmy ostrovního státu by v tomto měsíci měly dosáhnout 37 milionů dolarů, ale výdaje budou téměř trojnásobné. Je tedy zřejmé, že deficit kajmanského rozpočtu, jenž koncem srpna dosáhl 82 milionů dolarů, se ještě prohloubí. To rovněž znamená, že se v září velmi pravděpodobně stovky státních zaměstnanců nedočkají výplaty.

Finanční ráj
Ukazuje se, že dosavadní hospodářský model Kajmanských ostrovů přestal fungovat. Byl totiž založen na neplacení přímých daní. Proto se tato zemička, rozlohou jen o něco větší než například moravské Brno, stala velmi atraktivní pro řadu firem a zejména finančních institucí. Dnes zde sídlí kolem 80 tisíc společností - mezi nimi více než 800 pojišťoven a 269 bank. A kromě toho i přes deset tisíc hedgeových fondů, což představuje největší koncentraci tohoto typu finančních investorů na světě. A právě poplatky za licence pro finanční instituce a zdanění firem působících v oblasti cestovního ruchu jsou hlavním zdrojem kajmanské státní pokladny. Příjmy z obou těchto oblastí však po vypuknutí světové hospodářské krize značně poklesly. Snížil se totiž zájem o licence i příjmy z poplatků za povolení pro zahraniční pracovníky. Finanční instituce procházejí tvrdou odtučňovací kúrou, a tak snižují stavy zaměstnanců. Podobná situace panuje i v oblasti turistiky, jež vytváří tři čtvrtiny HDP Kajmanů. Jestliže v uplynulých letech každoročně ostrovy navštívilo přes milion turistů, tak letos to bude výrazně méně. Jen v období od ledna do dubna se počet rezervací v místních hotelích snížil o dvanáct procent.

Britské odmítnutí
Vzhledem k vážnosti situace se kajmanský premiér William McKeeva Bush rozhodl hledat pomoc u vlády Velké Británie, neboť ostrovy jsou dosud součástí britských zámořských teritorií. Londýn ale požadavek na nové úvěry ve výši 465 milionů dolarů na zajištění rozpočtových potřeb státu do poloviny příštího roku odmítl s tím, že nejdříve musí omezit své výdaje a hledat nové zdroje příjmů. „Obávám se, že nemáte jinou volbu než zvážit vybírání daní z příjmů fyzických osob a z majetku,“ napsal v dopise kajmanské vládě britský státní sekretář Chris Bryant. Rada vzbudila velké pozdvižení, po bouřlivé diskusi však bylo zavedení daní z příjmů i ze spotřeby odmítnuto. „Takové rozhodnutí by mělo velký dopad na naši ekonomiku, raději zvýšíme poplatky za licence a cla,“ řekl serveru Cayman Net News premiér Bush. Vláda se také chystá rozprodat část majetku včetně kanalizační sítě v hlavním městě George Townu, státního vězení, farmy na chov želv a zejména státních aerolinek Cayman Airways.

Chudí ostrované
Kromě toho vláda nabídne soukromému sektoru účast na infrastrukturních projektech. Právě tyto programy jsou totiž hlavní příčinou rozsáhlého zadlužení Kajmanských ostrovů. Ve zdejších marínách sice kotví své jachty celebrity, ale většina místních obyvatel je poměrně chudá a žije v jednoduchých domcích z tvárnic, kolem nichž pobíhají slepice a kozy. A investice do nových škol, zdravotnických zařízení, cest a dalších oblastí mají zlepšit životní standard běžných Kajmaňanů. Ambiciózní vládní investiční program byl však reálný jen za předpokladu rychlého růstu ostrovní ekonomiky. Nyní tedy kajmanská vláda hledá nové způsoby, jak v investicích pokračovat, aniž by ohrozila finanční stabilitu země.

CONTENT24

***

MAPKA Kajmanomika
Počet obyvatel* 52 000
Plocha (km2)+* 264
HDP /obyv. (USD)++* 43 800
Pozn.: + = území tvoří tří ostrovy: Grand Cayman, Cayman Brac a Little Cayman
++ = dle parity kupní síly, odhad rok 2004
Pramen: CIA – The World Factbook, The Guardian

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).