Menu Zavřít

Finance

18. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Krátce

Jeníček místo Matouschka

Raiffeisen stavební spořitelna má nového předsedu představenstva a generálního ředitele. Stal se jím Jan Jeníček (39), dosavadní místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele. Ve funkci vystřídal Kurta Matouschka, jenž odstoupil ze zdravotních důvodů.

Investice v ČR za 71 miliard

Státní agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest zprostředkovala v minulém roce pro Českou republiku 182 investic za téměř 71 miliard korun. Jedná se o historicky nejvyšší počet nových investorů. „Více než patnáct miliard přitom tvoří projekty domácích společností. České podniky tedy byly v minulém roce dle našich statistik nejaktivnějšími investory v tuzemsku,“ upozorňuje Alexandra Rudyšárová pověřená řízením agentury CzechInvest. Noví investoři v ČR loni přislíbili vytvořit více jak třicet tisíc nových pracovních míst.

Pojišťovníci do Prahy

Na český trh vstupuje další mezinárodní pojišťovací a zajišťovací společnost. Firma Guy Carpenter & Company hodlá v březnu otevřít své zastoupení v Praze. „Otevření pobočky je důležitým krokem v naší další expanzi na klíčové trhy střední a východní Evropy,“ prohlásil Andy Marcell, generální ředitel kontinentálních aktivit.

BRAND24

Daňový systém? Propadl

Nejméně přitažlivé daňové systémy pro podniky v Evropě měly Česko, Rumunsko a Řecko. Tvrdí to studie poradenské firmy KPMG. A důvody? Rozsáhlá a komplikovaná legislativa a příliš časté změny. Daňová reforma v ČR, jež odstartovala v lednu 2008, by mohla povědomí o zemi mírně vylepšit, tvrdí však výzkum. Žebříček tvoří 22 zemí; nejlépe dopadly Kypr, Irsko a Švýcarsko. „Výsledky ukazují, že společnostem v Evropě nejvíce vadí nejistota a složitost. Rozsah daňové legislativy je obrovský a její interpretace často nejasná,“ řekl Jan Žůrek, partner KPMG Česká republika.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).